Β. Νούλαντ: «Η συμφωνία είναι μονόδρομος, προχωρήστε σε αυτήν»

Β. Νούλαντ: «Η συμφωνία είναι μονόδρομος, προχωρήστε σε αυτήν»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μία πρόσφατη συνάντηση στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η απορία των οικονομολόγων του Treasury, του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ήταν αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι σύντομα θα ξεμείνει από λεφτά. Η ερώτηση προδίδει την απελπισία τους για την κορύφωση ενός δράματος που πίστευαν ότι μπορούσε να αποτραπεί – και που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι μπορούσε για να αποσοβήσει.

Από την επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Οικονομικών για την Ευρώπη Νταλίπ Σινγκ στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα μέχρι το τελευταίο τηλεφώνημα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, στόχος των Αμερικανών παραμένει να λυθεί το ελληνικό ζήτημα χωρίς ένα «ατύχημα». Για τον λόγο αυτό, δεν κρύβουν ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους, Γερμανούς και Ελληνες αξιωματούχους. Κι ενώ είναι εξαιρετικά διπλωματικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, πιέζουν όλες τις πλευρές να κάνουν τους συμβιβασμούς που χρειάζεται.

Οι Αμερικανοί διάβασαν σωστά τη στάση της ΕΚΤ, που έστω και με το σταγονόμετρο δεν έχει κατεβάσει μέχρι στιγμής τον διακόπτη της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, δεν περίμεναν τόσο μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, με τις ελληνικές απαιτήσεις για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και τις ευρωπαϊκές απειλές για κεφαλαιακούς ελέγχους ή ακόμη και έξοδο από την Ευρωζώνη. Οι τελευταίες, θεωρούν, αυξάνουν τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος», καθώς πλήττουν καίρια την εμπιστοσύνη. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος Ομπάμα θεώρησε σκόπιμο να επαναλάβει αυτή την εβδομάδα στην καγκελάριο Μέρκελ τη θέση των ΗΠΑ για μία «ρεαλιστική συμφωνία» εντός της Ευρωζώνης.

Λίγες ημέρες πριν από τη συμφωνία του Eurogroup για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πάρει ξανά τηλέφωνο την κ. Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην ατζέντα ήταν η Ουκρανία. Αυτό που δεν έλεγε η ανακοίνωση είναι ότι της έθεσε επίσης το ζήτημα της Ελλάδας. Μόλις πέντε ημέρες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το μήνυμά του προς τη Γερμανία ήταν «τελειώνετε», προτρέποντάς την να φτάσουν γρήγορα σε μία συμφωνία με την Ελλάδα. Ενα αντίστοιχο μήνυμα επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου στους ομολόγους του σε Ελλάδα και Γερμανία και σε άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Βεβαίως, η Ουάσιγκτον προέτρεπε παράλληλα την Αθήνα να συνεργασθεί με τους εταίρους της στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ. Πριν από δέκα ημέρες, η Αθήνα αισθάνθηκε ξανά την αμερικανική πίεση. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν σχολίασε ο Λευκός Οίκος, η σύμβουλος του προέδρου για την οικονομία Καρολάιν Ατκινσον επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και το μήνυμα ήταν: «Η επίτευξη συμφωνίας είναι μονόδρομος, προχωρήστε τάχιστα σε αυτήν». Αν συμφωνούν σε κάτι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι, είναι ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει.

Σε αυτό το κλίμα, η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ επίσης βρέθηκε στην Αθήνα. Εκτός από τον κ. Τσίπρα, η κ. Νούλαντ συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Η έμπειρη Αμερικανίδα διπλωμάτις ήθελε να εκτιμήσει από κοντά τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία, αλλά και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων. Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα είχε μία αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και δεν είναι περίεργο που θέλουν να τους αξιολογήσουν από κοντά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή