Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν εκβιάζει την Ελλάδα

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν εκβιάζει την Ελλάδα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σαφή μηνύματα στην Αθήνα έστειλαν χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρώτος δήλωσε ότι «δεν δημιουργούμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα» σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή της, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε πως ήρθε η ώρα των πράξεων και δεν αρκεί η πολιτική βούληση.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κ. Ντράγκι αντέδρασε έντονα σε επικρίσεις ευρωβουλευτών ότι εκβιάζει την Ελλάδα. Επανέλαβε ότι η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα φτάνει σήμερα τα 104 δισ. ευρώ ή 64% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ πριν από τρεις μήνες (τον Δεκέμβριο) η έκθεση ήταν μόλις 50 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για τη χώρα στην οποία η ΕΚΤ έχει τη μεγαλύτερη έκθεση», είπε. Συγχρόνως, θέλοντας να υποβαθμίσει την απειλή οποιασδήποτε επίπτωσης από τις εξελίξεις στην Ελλάδα στην ευρύτερη Ζώνη του Ευρώ, είπε ότι «εξαιτίας της ποσοτικής χαλάρωσης QE, αλλά και της γενικότερης κατάστασης απ’ όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει συστημικό ρίσκο τώρα».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάρια σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, είπε ότι οι αναλυτές και τα στελέχη της τράπεζας αναλύουν όλους τους κινδύνους, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, πρόκειται για μια συνήθη πρακτική, αρνούμενος να σχολιάσει αριθμούς και στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Τόνισε, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν μιλάει για Grexit και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι θα επαναφέρει την αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (waiver), όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, κάτι το οποίο δεν ισχύει τώρα.

Οταν ρωτήθηκε γιατί είχε δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα τον Αύγουστο του 2012, απάντησε ότι «τότε ήταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας μέσω του Μνημονίου». Τον Φεβρουάριο του 2015, πρόσθεσε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο γιατί δεν ήταν διασφαλισμένη. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αν λαμβάναμε υπόψη την επικοινωνιακή πολιτική βασικών υπουργών της κυβέρνησης περί χρεοκοπίας και έλλειψης ρευστότητας, τότε θα αποδυναμώνονταν εντελώς οι τράπεζες και δεν θα μπορούσαμε να δώσουν ούτε την έκτακτη παροχή ρευστότητας μέσω ELA.

Eρωτηθείς γιατί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων περιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι αυτό καθορίστηκε από την τρόικα και όχι από την ΕΚΤ, ύστερα από απόφαση του Εurogroup.

«Η ισχυρή πολιτική βούληση δεν είναι αρκετή σε αυτή τη χρονική στιγμή», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, θέλοντας να τονίσει ότι τώρα αυτή η βούληση πρέπει να μεταφραστεί σε πράξεις και πρόοδο, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ο χρόνος για δηλώσεις έχει τελειώσει, τώρα είναι η ώρα για δουλειά», σημείωσε. Η συνάντηση της μίνι συνόδου της περασμένης Πέμπτης επέτρεψε να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις όλων των πλευρών, είπε ο κ. Σχοινάς και τόνισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν για να διευκολύνουν τη διαδικασία.

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, τόνισε ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ένα «ξεκάθαρο μονοπάτι μεταρρυθμίσεων» και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της με ένα πρόγραμμα πειστικών μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή