Με εξαγγελίες προσλήψεων συνοδεύθηκε η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε υπουργείο, που σηματοδοτεί τον προσανατολισμό του Μαξίμου να κάνει γνωστό το μήνυμα ότι, πέραν της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εργάζεται και για την καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι εγκαταλείπει τις προσδοκίες για μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές, που θα έδινε χρηματοδοτική ανάσα μέχρι τον Ιούνιο, και ότι συμβιβάζεται με την ιδέα αυτού που έχει περιγράψει ως «μαρτύριο της σταγόνας», καθώς ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ως επικρατέστερο το σενάριο της σταδιακής απελευθέρωσης χρηματοδότησης, ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η εικόνα αυτή επιτείνει τη σύγχυση για τη δυνατότητα υλοποίησης των κυβερνητικών υποσχέσεων, τη στιγμή που τα ταμεία παραμένουν άδεια, χωρίς ορατό χρονοδιάγραμμα υποτυπώδους εξομάλυνσης της ρευστότητας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας χθες το σχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία, εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις. Βεβαίως, η εξαγγελία δεν συνοδεύθηκε από σαφές χρονοδιάγραμμα, ούτε και κοστολόγηση. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης γνωστοποιούσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο το οποίο συνεζητείτο ως εναλλακτική αύξησης των εσόδων, αλλά και ότι εντός του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα επανέλθει το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωνε το τέλος της φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων και ατομικό αφορολόγητο για τον ΕΝΦΙΑ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης φρόντισε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι όλα αυτά (ή όσα από αυτά τελικά προχωρήσουν) η κυβέρνηση θα τα κάνει μόνη της. Ειδικότερα, έσπευσε να σχολιάσει αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας: «Σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι όνειρα εαρινής νυκτός», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης.
Εν τω μεταξύ, χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτενής παρουσίαση όλων των φάσεων της διαπραγμάτευσης από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι είναι διαρκείς οι προσπάθειες των δανειστών να επαναφέρουν τη συζήτηση στο καθεστώς που ίσχυε προ της 20ής Φεβρουαρίου, μίλησε για πιέσεις και τρικλοποδιές προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, ανέφερε ότι το κλίμα είναι περισσότερο αρνητικό στα χαμηλότερα κλιμάκια από ό,τι στους πιο υψηλόβαθμους εκπροσώπους των θεσμών.
«Κόκκινες γραμμές»
Επανέλαβε, δε, ότι η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει για μη λήψη υφεσιακών μέτρων και στο «όχι» στις υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ωστόσο, από την πλευρά των βουλευτών και όχι μόνο εκείνων που προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα, δεν έλειψε η διατύπωση ενστάσεων και διαφωνιών, οι οποίες εστιάσθηκαν, κυρίως, στην πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,1%, που συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο εργασίας που διέρρευσε στον Τύπο και η οποία, όπως ανέφεραν οι ενιστάμενοι, δεν έχει καμία σχέση με την κεντρική εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα.