Ολοκλήρωση διαγωνισμού ΟΛΠ ζητεί το Πεκίνο

Ολοκλήρωση διαγωνισμού ΟΛΠ ζητεί το Πεκίνο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα τριετές σχέδιο δράσης για συνεργασία στους τομείς των λιμανιών, της ναυπήγησης και ναυπηγοεπισκευής, χρηματοπιστωτικής, εφοδιαστικής αλυσίδας και πολιτισμού πρότεινε η Ελλάδα στην Κίνα διά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του τελευταίου στην Κίνα. Οπως αναφέρει η κινεζική πλευρά, το Πεκίνο εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει η εξειδίκευση του σχεδίου αυτού, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την οριστικοποίηση και υπογραφή του το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, στον απόηχο της επίσκεψης Δραγασάκη, το Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι, σε σχέση με τον ΟΛΠ, ευελπιστεί σε συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού που ήδη έχει προκηρυχθεί, με την προσδοκία να ολοκληρωθεί. Πέραν της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ, όπου το κινεζικό ενδιαφέρον είναι διαρκές και έκδηλο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης Δραγασάκη εκφράσθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία ευαρέσκεια για την προοπτική να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου, αλλά και στην κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Φαίνεται, πάντως, ότι η προοπτική εισόδου κινεζικών εταιρειών στα εν λόγω πρότζεκτ θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πρόοδο που θα υπάρξει στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς η κινεζική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η επέκταση της συνεργασίας στον Πειραιά θα ενισχύσει περισσότερο την εμπιστοσύνη των Κινέζων επενδυτών να έρθουν στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Πεκίνο, υπήρξε ενημέρωση και για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την Ε.Ε., ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από κινεζικής πλευράς, επαναλήφθηκε η υποστήριξη προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με την επισήμανση ότι η Κίνα έχει ήδη αναλάβει πρακτικές δράσεις και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή