«Παράθυρο» Τσίπρα για ποινικές ευθύνες

«Παράθυρο» Τσίπρα για ποινικές ευθύνες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και όχι ποινικοποίηση πολιτικών επιλογών και αποφάσεων είναι το ζητούμενο της εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η κυβερνώσα πλειοψηφία, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι για αρκετές περιπτώσεις εγείρονται ζητήματα που αφορούν έως και ποινικές ευθύνες για τους πρωταγωνιστές.

«Κανείς δεν ποινικοποιεί τις πολιτικές επιλογές στα χρόνια των Μνημονίων, αλλά υπήρξαν και επιλογές με ζημία του ελληνικού Δημοσίου. Δεν θέλετε να τα ερευνήσουμε όλα αυτά;» είπε ο κ. Τσίπρας και, μεταξύ άλλων, αφήνοντας όπως σχολιάστηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο και ανακριτικής επιτροπής στη συνέχεια, σημείωσε ως θέμα προς διερεύνηση: «Υπάρχει και νομοθετημένη ομολογία ενοχής. Αναφέρομαι σε διατάξεις που περνούσαν σε αυτή τη Βουλή, σε ανύποπτο χρόνο, και είχαν στόχο να περάσουν ασυλίες και εξαίρεση από αστικές και ποινικές ευθύνες όσων εφάρμοζαν τις πολιτικές. Γιατί χρειάζονταν αυτές οι διατάξεις εάν όλα γίνονταν σύμφωνα με τον νόμο; Ηταν απλά ζητήματα πολιτικών αποφάσεων ή υπήρχαν και άλλα συμφέροντα και κίνητρα;»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πολλές φορές ότι οι σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα πρέπει να δοθούν και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, προς το Κοινοβούλιο και τις πολιτικές δυνάμεις. «Μετά πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής για μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν τη μνημονιακή καταστροφή, κινείται η διαδικασία για να απαντηθούν ερωτήματα. Η εξεταστική οφείλει να συγκροτηθεί για να διερευνηθεί εάν πέρα από την ιδεολογική επιμονή, τελέστηκαν πράξεις με μη πολιτικά κίνητρα. Αυτό ζητεί να μάθει ο λαός μας. Σε αυτό να δώσουμε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις», είπε.

Με αφορμή, εξάλλου, την αποστροφή της ομιλίας του κ. Σαμαρά που μόλις πριν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συγκρότηση ανακριτικής επιτροπής για τους σημερινούς κυβερνώντες σε περίπτωση που με την πολιτική τους οδηγήσουν σε πιστωτικό γεγονός και τη χώρα «στα βράχια», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Απειλείτε μια κυβέρνηση που έχει μόνο δύο μήνες στο τιμόνι ενός τόπου φορτωμένου με χρέη, και με άδεια ταμεία εξαιτίας δικών σας πολιτικών; Αποκαλυφθήκατε, κ. Σαμαρά. Αλλά δεν έχετε υπολογίσει σωστά τα πράγματα. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται υπερήφανα, με υποστήριξη μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Εχετε απέναντί σας μια κυβέρνηση που λέει την αλήθεια και θέλει να βγάλει τη χώρα από τη λάσπη. Η Ελλάδα απώλεσε μεγάλο μέρος οικονομικής δύναμης, αλλά δεν είναι υποταγμένη. Σύντομα», κατέληξε, «θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι είναι χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη. Εχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική – δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς και εκείνοι».

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση της Ν.Δ., σχολίασε: «Η Ν.Δ. προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Και γιατί ζητάτε μόνο από το 1981 και όχι από το 1974 ή από συστάσεως του ελληνικού κράτους; Πρέπει να φθάσουμε στο ζεύγος των Πρωτοπλάστων για να πάρουμε απαντήσεις;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή