Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει πιθανότατα χάσει την καλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσε να της παρουσιαστεί για μια μακροχρόνια συμφωνία σχετικά με το χρέος, εκφράζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Κυριακή του Πάσχα, το πρακτορείο Reuters.
«Ακόμη και αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, η Aθήνα μπορεί να έχει χάσει την καλύτερή της ευκαιρία για, λόγω της αποξένωσής της από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, την ώρα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη στήριξή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο και συνεχίζει επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των δανειστών, που «λύσεις οι οποίες μπορεί να προσφέρονταν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα μοιάζουν απλησίαστες».
«Με δεδομένο ότι το κούρεμα του χρέους είναι πολιτικά αδύνατο, η επόμενη καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποπληρώσει νωρίτερα τα ακριβά δάνεια στο ΔΝΤ, να εξαγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και να επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη, ώστε να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνει.
Το άρθρο εκφράζει την εκτίμηση ότι «ένα τέτοιο βήμα θα γλύτωνε για την Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα αναθεωρούταν η συμφωνία με την τρόικα, εξαφανίζοντας το ΔΝΤ και την έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα» και τονίζεται:
«Η εξέλιξη αυτή θα μείωνε τα επιτόκια εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, πολύ χαμηλότερα από αυτά που πλήρωνε η Αθήνα πριν την έναρξη της κρίσης χρέους το 2009, ενώ θα μείωνε το κεφάλαιο που πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στη χώρα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναστήσει την οικονομία».
«Μια πρώιμη αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα ήταν νόμιμη και θα τύχαινε στήριξης, σε αντίθεση όπως υπογραμμίζεται, με το πλάνο του Ελληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για swap των δανείων της ευρωζώνης με ομόλογα συνδεδεμένα με ρήτρα ανάπτυξης και ανταλλαγή των τίτλων της ΕΚΤ με ομόλογα "αέναης ωρίμανσης" (perpetual bonds)».
Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, την οποία επικαλείται το πρακτορείο, πέρυσι υπήρχαν διερευνητικές συνομιλίες με την προηγούμενη κυβέρνηση για ένα τέτοιο σχέδιο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να προσφύγει σε εκλογές και πλέον η στάση της νέας κυβέρνησης, έχει περιορίσει αισθητά την διάθεση των εταίρων για στήριξη προς την Ελλάδα.
«Η αποκήρυξη της λιτότητας από τον Αλέξη Τσίπρα, οι απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και το φλερτ με τον Πούτιν, η τακτική καθυστερήσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τα αρχικά αιτήματα για κούρεμα χρέους έχουν "στραγγίξει" τα αποθέματα συμπάθειας για την Αθήνα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.