Ν. Δένδιας: Να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατό

Ν. Δένδιας: Να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατό

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που παρακαλώ και εύχομαι είναι η κυβέρνηση να τελειώσει αυτή τη διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, στην παραμονή στο ευρώ και στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι πάρα πολύ σφικτό, επιτρέπει πολύ λίγες εναλλακτικές λύσεις, στις οποίες η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό το οποίο την παρακαλώ να συμβεί είναι να τελειώσει την διαπραγμάτευση γρήγορα. Γιατί αυτή η καθυστέρηση -πλησιάζουμε πια στις 90 ημέρες – έχει στεγνώσει την αγορά από χρήματα. Οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα, οι επιχειρήσεις υποφέρουν, ξένη επένδυση στην Ελλάδα δεν εμφανίζεται ούτε για δείγμα, αποχωρούν ταχύτατα και οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει και δημιουργείται μια πολύ μεγάλη ζημιά».

Τη δήλωση έκανε ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα», ερωτηθείς δε αν θα ψήφιζε μία συμφωνία με νέα μέτρα στην Βουλή, απάντησε:

«Εξαρτάται από το τι θα περιέχει η συμφωνία. Δεν μπορεί κανείς να δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν. Δεν μπορώ να σας πω πως οτιδήποτε φέρει κάποιος στη Βουλή με οποιαδήποτε μέτρα θα τα ψηφίσουμε αύριο το πρωί. Αν, όμως, αυτά κρίνονται αναγκαία για την σωτηρία και την επιβίωση της χώρας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε…».

Στο ερώτημα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την διαπραγμάτευση, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι «μία έντιμη απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζω, γιατί εγώ τότε είχα αποχωρήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, είχα αντικατασταθεί και μετακινηθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συνεπώς δεν μετείχα στην ομάδα που έκανε την διαπραγμάτευση».

Η ερώτηση, είπε, θα πρέπει να απευθυνθεί στον τότε υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και στο γενικό του γραμματέα κ. Αναστασάτο, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής. Όμως, οτιδήποτε και εάν υπονοείτε ότι έγινε στραβά από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτό έχει κριθεί με έναν τρόπο τελεσίδικο. Υποστήκατε μία συντριβή στις εκλογές, με διαφορά 9 μονάδων, η ελληνική κοινωνία έκρινε τις αποδόσεις μας και δεν τις έκρινε αποδοτικές, πρόσθεσε. Συμπλήρωσε δε ότι «το ζήτημα δεν είναι τι έκανε στραβό – εάν έκανε στραβό – η προηγούμενη κυβέρνηση, που θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι έκανε και αρκετά καλά. Το ζήτημα είναι η παρούσα κυβέρνηση στο πλαίσιο της δικής της εντολής τι κάνει. Εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είμαι από αυτούς που επιχαίρουν να βλέπουν να αποτυγχάνει η Κυβέρνηση της πατρίδας μου. Εάν χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια από εμάς, εγώ , μιλώντας για τον εαυτό μου, αλλά πιστεύω και εμείς, ως κόμμα, θα την χορηγήσουμε, μέσα βέβαια στο πλαίσιο της εντολής μας και της ιδεολογίας μας».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιούνιο, ο Νίκος Δένδιας ευχήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές τον Ιούνιο, διότι «αυτό σημαίνει πάρα πολύ κακή εξέλιξη στα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τη χώρα», ενώ στο ερώτημα αν θα έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) στην περίπτωση νέων εκλογών, είπε ότι «αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο… Εάν με ρωτάτε, είναι συζητήσιμο, θεωρώ, όμως, ότι και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιευρωπαϊκές δυνάμεις».

Τέλος σχετικά με τα θέματα ασφαλείας, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει σε ανοχή καταστάσεων που μας έχουν επιστρέψει σε καταστάσεις πριν από το 2012 και για το μεταναστευτικό είπε ότι «αυτή τη στιγμή το στενάχωρο στα θέματα της μετανάστευσης είναι ότι η κυβέρνηση στερείται απολύτως πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή