Ασφάλεια, μετανάστες, αδύναμοι κρίκοι της κυβέρνησης

Ασφάλεια, μετανάστες, αδύναμοι κρίκοι της κυβέρνησης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωγμές στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αποτυπώνονται σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, που διενεργήθηκε το διάστημα από 15 έως 17 Απριλίου. Εν μέσω των εξελίξεων των προηγούμενων ημερών, με την κατάληψη στα Προπύλαια και τη διαχείριση του ζητήματος των παράνομων μεταναστών, ο κ. Τσίπρας παραμένει μεν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, ωστόσο οι θετικές γνώμες μετρώνται στο 55,5%, έναντι 70% που ήταν στις εθνικές εκλογές. Στο 15% μετρώνται οι θετικές γνώμες για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά. Σε ερώτημα για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της προέδρου της Βουλής από την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, αρνητικά την αξιολογεί το 47,5% των ερωτηθέντων και θετικά το 39%.

Με άριστα το 10, η κυβέρνηση «περνάει» τη βάση μόνο στον τομέα εξωτερικής πολιτικής-άμυνας, όπου ο μέσος όρος βαθμολογίας που της δίνουν οι πολίτες είναι 5,5. Στους υπόλοιπους τομείς, οι επιδόσεις αξιολογούνται ως αρνητικές και ειδικότερα: στην οικονομία 4,6, στη μετανάστευση 3, στην εγκληματικότητα και ασφάλεια 3,7 (εμφανίζονται ως οι «μαύρες τρύπες» στην κυβερνητική εικόνα), στην Παιδεία 4,2, στη Δημόσια Διοίκηση 4,5, στην Υγεία 4,4. Η θετική αποτίμηση των κυβερνητικών επιδόσεων στην εξωτερική πολιτική και άμυνα αποτυπώνεται και στις απαντήσεις για το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, το οποίο οι πολίτες αποτιμούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 59,5%. Οσον αφορά την κατάληψη στην Πρυτανεία, το 68% των πολιτών τάχθηκαν υπέρ της παρέμβασης της αστυνομίας για να σταματήσει η κατάληψη.

Οι πολίτες, στην πλειονότητά τους και σε ποσοστό 52,5%, θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών της υποσχέσεων, έναντι 44% που πιστεύει πως όχι. Την ίδια στιγμή, το 45,5% θεωρεί ότι η ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης είναι σωστή, έναντι 39,5% που πιστεύει πως όχι. Να σημειωθεί ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, στο ίδιο ερώτημα με τη διαπραγματευτική στρατηγική, εμφανιζόταν να συμφωνεί το 72% των πολιτών.

Επιπλέον, αυξητική είναι η τάση του αριθμού των πολιτών που απαντούν ότι το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ τούς προξενεί φόβο, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 56%, έναντι 45,5% τον προηγούμενο μήνα. Αυξητική είναι η τάση απαισιοδοξίας όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, με το 41,5% να πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει το επόμενο 12μηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή