Βέλη Υπατης Αρμοστείας στην Ενωση για τη λήξη της «Mare Nostrum»

Βέλη Υπατης Αρμοστείας στην Ενωση για τη λήξη της «Mare Nostrum»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν μια προαναγγελθείσα τραγωδία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε τέσσερις μήνες καιρό για να ξανασκεφθεί την προσέγγισή της, αλλά δεν το έκανε. Κανείς δεν απάντησε στις προτάσεις για επανέναρξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Β. Κοστέλ.

Το τετράμηνο στο οποίο αναφερόταν ο κ. Κοστέλ περιλαμβάνει την περίοδο που πέρασε από τη λήξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης «Μare Nostrum», που είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Η επιχείρηση αντικαταστάθηκε από τις περιπολίες της Frontex, οι οποίες έχουν αστυνομικό χαρακτήρα προστασίας των συνόρων και δεν επεκτείνονται παρά μόνο 30 ναυτικά μίλια από τις ιταλικές ακτές, αφήνοντας μια γιγάντια θαλάσσια περιοχή, από τις ακτές της Λιβύης ώς και 30 μίλια από τις ιταλικές ακτές, χωρίς σωστικά μέσα.

Η επιχείρηση «Τρίτων» της Frontex έχει μηνιαίο προϋπολογισμό 2,9 εκατομμύρια ευρώ, αντί 9,3 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως που ήταν ο προϋπολογισμός της «Mare Nostrum», η οποία επιχειρούσε και πιο κοντά στις λιβυκές ακτές.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάργηση της επιχείρησης διάσωσης ήταν ότι αυτή ενθαρρύνει τις διασχίσεις. Ομως στους μήνες κατά τους οποίους έχει καταργηθεί, οι απόπειρες διάσχισης έχουν αυξηθεί. «Είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν ήταν παράγοντας έλξης για τους μετανάστες», είπε ο Β. Κοστέλ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα».

«Μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας που χάθηκαν στα νερά του διαύλου της Σικελίας, ναυάγησε και η Ευρώπη που είναι διπλά ένοχη», είπε στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος των Ρωμαιοκαθολικών Ενώσεων Τζ. Μποτάλικο. «Διότι δεν ανέλαβε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την επιχείρηση “Mare Nostrum” και γιατί δεν έδρασε με αποφασιστικότητα ώστε να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση γιγάντιων περιοχών της Αφρικής, με πρώτη τη Λιβύη, καθώς και της Μέσης Ανατολής».

«Χρειαζόμαστε μία βραχυπρόθεσμη και μία μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς. «Βραχυπρόθεσμα πρέπει να δώσουμε χρήματα και μέσα για μια ευρωπαϊκή επιχείρηση, όπως κι αν ονομάζεται, ενώ μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε μια πραγματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».

Αντιπαραθέσεις

Το ζήτημα έχει προξενήσει σφοδρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Ιταλίας. Ο πρόεδρος της Λέγκας του Βορρά, Μ. Σαλβίνι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την τραγωδία «επειδή δεν έκανε τίποτα για να μπλοκάρει τις αναχωρήσεις» και ζήτησε να επέμβει η διεθνής κοινότητα για να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό σε Λιβύη και Αίγυπτο. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι οι δηλώσεις Σαλβίνι «προξενούν ναυτία, ιδίως τη στιγμή που οι δικοί μας περισυλλέγουν πτώματα»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή