Η Αθήνα φιλοξένησε το Διεθνές Συνέδριο του Carnegie Council

Η Αθήνα φιλοξένησε το Διεθνές Συνέδριο του Carnegie Council

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα σημαντικό συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία και Αξίες» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου. Μία διεθνής συνάντηση που διοργανώθηκε με συνεργασία του Carnegie Council για την Ηθική στις Διεθνείς Σχέσεις και του οργανισμού Global Thinkers Forum και αποτέλεσε σημείο συνάντησης για ηγέτες, εξέχοντες πανεπιστημιακούς από όλο τον κόσμο και πολίτες. Ανάμεσά στις προσωπικότητες που παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, η υποψήφια για Νόμπελ Δρ. Αγνή Βλαβιανού- Αρβανίτη, ο π. Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας.

Ήταν ένας πολύπλευρος διάλογος στον οποίον συμμετείχαν περισσότεροι από 150 Έλληνες Ακαδημαϊκοί, δημόσιοι φορείς, ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, Πρέσβεις, ακτιβιστές, φοιτητές και πολίτες. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κοινό και τους ομιλητές ήταν εντυπωσιακή. Οι συζητήσεις άγγιξαν σημαντικά θέματα που επηρεάζουν τις κοινωνίες του σήμερα, όπως: η διαφθορά, η απληστία, η ελλιπής εκπαίδευση αλλά και η σημασία των κοινών αξιών, η εμπιστοσύνη, η υπευθυνότητα και η ηθική στην ηγεσία.

Η κα. Ελισάβετ Φιλιππούλη, Ιδρύτρια και CEO του Global Thinkers Forum, άνοιξε το συνέδριο, αναφερόμενη σε ένα σημείο συνάντησης λαμπρών μυαλών και ιδεών, που θα γεννήσουν νέα γνώση: «Τα θεμέλια για κάθε ευνομούμενη Δημοκρατία πρέπει να βασίζονται σε συλλογικές αξίες και ηγέτες που υπηρετούν το λαό τους και χαράσσουν μακροπρόθεσμο όραμα το οποίο θα εμπνέει επίσης τη μετάβαση από το ‘Εγώ’ στο ‘Εμείς’».

Ο Πρόεδρος του Carnegie Council, Joel H. Rosenthal δήλωσε ότι «Το να είσαι Έλληνας δεν είναι ζήτημα αίματος και πνεύματος, ο καθένας μπορεί να γίνει Έλληνας γιατί η Ελλάδα αποτελεί την πατρίδα της Ηθικής». Επίσης, ο κ. Rosenthal έδωσε έμφαση στο πολύ σημαντικό στοιχείο της υπευθυνότητας και αναφέρθηκε στο περίφημο ρητό του Αριστοτέλη «Αρετή σημαίνει καλλιέργεια των καλών συνηθειών».

Ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, Φυσικός και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών δήλωσε ως ο κύριος ομιλητής ότι «Το να κατηγορεί κανείς είναι εύκολο, το θέμα είναι πως θα βγούμε από αυτή την κατάσταση. Ζούμε σε αβέβαιους καιρούς και ονειρεύομαι μία «Φιλική Εταιρία» και μία μάχη ενάντια στους εαυτούς μας».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως «Είμαι πολύ απαισιόδοξος γιατί παλεύουμε για το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ο μόνος τρόπος να παράγουμε αλήθεια είναι μέσω της εκπαίδευσης και στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτο. Εάν δεν ξεκινήσουμε από το μηδέν, η κρίση θα διαιωνιστεί».

Η υποψήφια για Νόμπελ Δρ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει καταπληκτικούς νέους ανθρώπους, οφείλουμε να παράγουμε ελπίδα για εκείνους. Τα πρότυπα που σχετίζονται με την κυβέρνηση, με τα μέσα επικοινωνίας, με την κοινωνία πρέπει να αλλάξουν».

Ακολουθώντας ηθικά ερωτήματα η συζήτηση του πρώτου πάνελ εστίασε στην ηγεσία και την υπευθυνότητα και το πώς μία νέα αντίληψη της παγκόσμιας εθνικότητας ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Η πολιτική, η επιχειρηματικότητα και η οικονομία είναι πλέον τόσο αλληλένδετα ώστε γίνονται δυσλειτουργικά, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και κυβερνητικούς φορείς. Κοινός τόπος ανάμεσα στους συνομιλητές ήταν ότι πρέπει να εμπνεύσουμε, να δημιουργήσουμε ελπίδα, να αναλάβουμε δράση και να ανοίξουμε νέους δρόμους με όραμα και κοινές αξίες.

Ο ιδρυτής του International Diplomat Carne Ross συμμετείχε στην συζήτηση από την Νέα Υόρκη μέσω Skype και μίλησε για την διαφθορά στο Βρετανικό πολιτικό σύστημα. Κεντρική συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Όλγα Σταυροπούλου, Ιδρύτρια και CEO του MILITOS and knowl Social Enterprise.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Θεόδωρος Καρατζάς της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και με στρατηγικούς Εταίρους: την Τράπεζα Πειραιώς, Alilegii – Solidarity now, Pernod Ricard Hellas, Glovo, Global Sustain, Militos, την Εθνική Τράπεζα, την OMNI APICO, το Free Τhinking Ζone. Χορηγοί επικοινωνίας: Καθημερινή, Lifo, Andro.gr, Neolea.gr, oloi gia olous.

Το Global Thinkers Forum και το Carnegie Council for Ethics in International Affairs, ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους και τη δέσμευσή τους για τη δημιουργία και την ανάπτυξη σχέσεων με σκεπτόμενους ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή