ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ. Μπακογιάννη: Μεγάλη η ζημιά από την αδυναμία σύναψης συμφωνίας

nt-mpakogianni-megali-i-zimia-apo-tin-adynamia-synapsis-symfonias-2080615

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη κατέθεσε ο Ντόρα Μπακογιάννη την Τετάρτη, τονίζοντας πως η αδυναμία σύναψης συμφωνίας με τους εταίρους και η ανασφάλεια που έχει προκληθεί δημιουργούν μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία και συνθέτουν κλίμα απόλυτης στασιμότητας έως και κατάρρευσής της.

Όπως αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ, «καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει υποβαθμιστεί κατά τρεις βαθμίδες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».

Αποτέλεσμα όλων αυτών, συνεχίζει, είναι «η κατακόρυφη αύξηση του κινδύνου χώρας (country risk), αφού η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις επικινδυνότητας, ανάμεσα σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Ουκρανία, γεγονός που συνεπάγεται την περιθωριοποίηση της χώρας από Έλληνες και ξένους επενδυτές».

«Όλα αυτά προκαλούν έλλειμμα εμπιστοσύνης, ασφυξία στην αγορά και οδηγούν σε στάση πληρωμών στην πραγματική οικονομία», προσθέτει η κ. Μπακογιάννη, η οποία θέτει τρία ερωτήματα προς τον κ. Βαρουφάκη:

1.      Σε τι ποσό ανέρχονται οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

2.      Ποια είναι η κεφαλαιακή επίπτωση στις συστημικές τράπεζες και τι συνέπειες έχει στο δημόσιο χρέος;

3.      Ποια η πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015;