Bloomberg: Στόχος η προκαταρκτική συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Bloomberg: Στόχος η προκαταρκτική συμφωνία μέχρι την Κυριακή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος Αθήνας και εταίρων είναι η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας έως την Κυριακή 3 Μαΐου, ώστε να υπογραφεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

"Η Ελλάδα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη εντείνουν τις προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο στο πρόγραμμα βοήθειας έως την επόμενη εβδομάδα, παρότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε αντικρουόμενα μηνύματα για τη βούλησή της να συμφωνήσει στις από καιρό εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις" αναφέρεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου. "Υπό την πίεση της ρευστότητας που αναμένεται να γίνει ασφυκτική από την επομένη εβδομάδα και σε μια προσπάθεια να επιδειχθεί πρόοδος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού απομείωσης (haircut) των ελληνικών ενεχύρων, ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί έχουν θέσει την προσεχή Κυριακή (3 Μαΐου) ως ορόσημο για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας".

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στόχος είναι η υπογραφή συμφωνίας στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

"Παράγοντας κλειδί για μια δυνητική συμφωνία", είναι σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει για την ενίσχυση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. "Αυτή η απόφαση έδωσε το σήμα ότι η κυβέρνηση μπορεί επιτέλους να είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξεκλειδώσει την καθυστερημένη βοήθεια…"

Κινητικότητα

 «Φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα στη μετατροπή των σημείων (bullet points) σε μέτρα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη Βιέννη. Τονίζοντας τη σημασία της συνόδου του Eurogroup στις 11 Μαΐου, ο Σέλινγκ δήλωσε ότι «υπάρχει σαφής αναγνώριση, ότι πρέπει να έχουμε αρκετά στις 11 για να μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση».

Ο Σέλινγκ δήλωσε ότι, αν και έχει χαθεί πολύς χρόνος από την ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο που οι εταίροι της στην Ευρωζώνη συμφώνησαν στην παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος Ιουνίου, υπάρχουν τώρα ενδείξεις κινητικότητας. «Υπάρχουν, όπως φαίνεται, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ιδιωτικοποιήσεων, η προετοιμασία νομοσχεδίου που περιγράφει αξιόπιστα και δεσμευτικά πώς θα εφαρμοστούν τα απαιτούμενα μέτρα. Αυτό είναι που ακούμε ανεπίσημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή