Τα ελληνοτουρκικά στο μικροσκόπιο

Τα ελληνοτουρκικά στο μικροσκόπιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, τόσο για να αποδυναμωθούν κάποιοι «επιθετικοί αρμοί» στη γειτονική χώρα όσο και γιατί μπορεί να προκύψει κάτι θετικό στις διμερείς σχέσεις, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Αγγελου Συρίγου «Ελληνοτουρκικές σχέσεις» από τις εκδόσεις Πατάκη. Ακρως επαινετικά ήταν τα σχόλια όλων των ομιλητών για τον συγγραφέα και το μοναδικό στο είδος του βιβλίο.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση και την ταυτόχρονη αύξηση ισχύος της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι αυτή η αλλαγή συσχετισμών θα μπορούσε να θέσει το δίλημμα αν πρέπει να αναβάλουμε τον διάλογο ή να αξιοποιήσουμε το ρευστό διεθνές περιβάλλον με ενεργητική πολιτική. «Η επιλογή είναι υπέρ του διαλόγου», είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας τη διαδικασία των ΜΟΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στις αποφάσεις του Ελσίνκι το 1999 ως κομβικό σημείο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε ο Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Διευκρίνισε ότι τότε η Ελλάδα δεχόνταν ασφυκτικές πιέσεις για να συναινέσει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, λόγω της απειλής για βέτο. Ωστόσο, σημείωσε, η Ελλάδα ζήτησε και πέτυχε ανταλλάγματα, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και η υποχρέωση παραπομπής στο Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση μη συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά, όπως είπε, καθώς η δημοσιοποίηση του κοινού ανακοινωθέντος Ελλάδας – Τουρκίας ματαιώθηκε λόγω εκλογών στην Ελλάδα, ενώ οι διερευνητικές συνομιλίες ατόνησαν, και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν ουσιαστικά.

Ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς είπε ότι το εν λόγω βιβλίο είναι εθνικά χρήσιμο καθώς δίνει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα. Σημείωσε ότι υπάρχει άγνοια, όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά και στα ΜΜΕ, σχετικά με τα σημαντικά αυτά ζητήματα, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα υποδεχθεί η ελληνική κοινωνία, αλλά και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ενδεχόμενη μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Στέλιος Περράκης, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών και αντιπρύτανης του Παντείου, είπε ότι η κορυφαία πολιτική κίνηση που έχει γίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1976, όταν προσέφυγε μονομερώς στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα. Σημείωσε την υπαναχώρηση της Τουρκίας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι σήμερα με το συνεχές «πηγαινέλα» δεν παράγεται πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή