Κλίμα συναίνεσης ενόψει επίσκεψης Κοτζιά σε Αγκυρα

Κλίμα συναίνεσης ενόψει επίσκεψης Κοτζιά σε Αγκυρα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συναινετική διάθεση ως προς τη στάση της Ελλάδας στα κεντρικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά με εμφανή την επίδραση της κρισιμότητας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του ΕΣΕΠ για την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία 11-14 Μαΐου και χαρακτήρισε πάρα πολύ ενδιαφέρουσα τη χθεσινή συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, σημειώνοντας πως «όλοι αποκομίζουμε κέρδη όταν ακούμε τις διαφορετικές προτάσεις και τις δημιουργικές κριτικές, και έτσι, πάω στην Τουρκία την άλλη εβδομάδα εξοπλισμένος με τις σκέψεις και των άλλων κομμάτων».

Απαντώντας ως προς τη διασύνδεση της εξωτερικής με την οικονομική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι, πράγματι, έχει μια αλληλεξάρτηση πάντα η εξωτερική πολιτική με τα οικονομικά, «αλλά η εξωτερική πολιτική μπορεί να βοηθάει στην ενίσχυση της οικονομίας και δεν είναι πάντα αντίστροφη η σχέση».

Ο κ. Κουμουτσάκος στις δηλώσεις του έκανε λόγο για σύνδεση οικονομίας – εξωτερικής πολιτικής ως «τον βασικότερο παράγοντα εθνικής ισχύος», λέγοντας ότι είναι «δύο όψεις του ιδίου νομίσματος», ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη καμπή σαν τη σημερινή. Ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε ότι «μια νεκρωμένη οικονομία δεν μπορεί να υποστηρίξει μια ενεργητική πολιτική». Ο βουλευτής του «Ποταμιού» Σπ. Δανέλλης δήλωσε ότι αποτελεί εθνικό καθήκον για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η συνεννόηση και η προσπάθεια επίτευξης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Λοβέρδος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον κ. Κοτζιά να αναλάβουν τάχιστα πρωτοβουλία συντονισμού του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να μην εκπέμπονται αρνητικά και αντιφατικά μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή