Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Βλ. Πούτιν

Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Βλ. Πούτιν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρώτο στόχο να διαβεβαιώσει τη Μόσχα ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής και δεύτερο στόχο να διαμηνύσει στις ΗΠΑ ότι η κυβέρνησή του θα εμμείνει στη θέση της περί πολιτικής αυτονομίας ως προς την ενεργειακή της στρατηγική, ο πρωθυπουργός είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη το τριήμερο 18-20 Ιουνίου, προκειμένου να πάρει μέρος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, όπου αναμένεται να έχει και συνάντηση με τον κ. Πούτιν.

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί και στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, η κυβέρνηση βολιδοσκόπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να εξετάσει το ενδεχόμενο μετάβασής του στη Μόσχα προκειμένου να παραστεί στην αυριανή εκδήλωση για την επέτειο της νίκης κατά των ναζί. Ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και θεωρεί ιδιαίτερα θετική την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων, αρνήθηκε ευγενικά. Εκτιμάται ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν ήθελε να είναι ο μόνος ανώτατος άρχοντας κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ που θα μετέβαινε στη Μόσχα. Την Ελλάδα, τελικά, θα εκπροσωπήσει η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, δεν ήταν τυχαία η επιλογή της ημέρας για την επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς σήμερα βρίσκεται για συνομιλίες στην Αθήνα ο Aμος Χοκστάιν, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις των ΗΠΑ για την ενεργειακή στρατηγική στην περιοχή, αλλά και να κάνει «αντιπροσφορά» στην Αθήνα, προτείνοντας μια άλλη επιλογή αντί συμμετοχής της Ελλάδας στον Turkish Stream. Χθες, πάντως, η Gazprom ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Turkish Stream τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο «ελληνικός αγωγός»

Ο πρωθυπουργός, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, διαβεβαιώνοντας τον κ. Πούτιν ότι ισχύουν στο ακέραιο όσα συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, κυρίως για την κατασκευή του «ελληνικού αγωγού», ως συνέχεια του τουρκικού, έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ ότι δεν αποδέχεται τη λογική της «αντιπροσφοράς», όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», αλλά είναι αποδεκτή κάθε πρόταση για αγωγούς απ’ όπου και αν προέρχεται. Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή –με εταιρεία του Δημοσίου– στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ως συνέχεια του Turkish Stream. Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν επανέλαβε την πρόθεσή του «να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί, ενδεχομένως, από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή