«Οχι» από Στ. Θεοδωράκη σε νέους φόρους

«Οχι» από Στ. Θεοδωράκη σε νέους φόρους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομέρειες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την κατεύθυνση της νέας, πιθανής συμφωνίας ζητεί ο κ. Στ. Θεοδωράκης από τον πρωθυπουργό, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Στο «Ποτάμι» είναι θετικοί σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, ωστόσο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους έως ότου ο κ. Αλ. Τσίπρας γνωστοποιήσει στη Βουλή και στους πολίτες τι ακριβώς συζητάει με τους εταίρους. «Ξεκινάμε με θετική διάθεση απέναντι σε μια συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στην κυβέρνηση να την επιδιώξει.

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» εξέφρασε την ανησυχία του για τα σενάρια περί νέων, βαρύτατων φορολογικών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. «Κι άλλοι φόροι δεν αντέχονται», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία έχει γονατίσει ύστερα από πέντε χρόνια μειώσεων στο εισόδημα και διαρκείς φορολογικές αυξήσεις. Η οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει πρόσθετα υφεσιακά μέτρα». Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε «ξεθωριασμένες κόκκινες γραμμές», τις οποίες επικαλούνταν η κυβέρνηση και, όπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις, λειτούργησαν αρνητικά για το σύνολο της διαπραγμάτευσης. Και τούτο διότι, όπως είπε, σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος και πολιτικό κεφάλαιο σε επί μέρους θέματα. «Τον χρόνο που σπατάλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα κληθούν τώρα να τον πληρώσουν οι πολίτες», σημείωσε ο επικεφαλής του «Ποταμιού».

Πιο επιθετική στάση τηρεί το ΠΑΣΟΚ, όπου από το προεδρικό περιβάλλον προεξοφλείται ότι το κόμμα δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. «Να ξέρουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του κόμματος, «ότι το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ δεν θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση».

«Μνημόνιο 3»

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα οδηγήσουν τη χώρα «βαθύτερα στο Μνημόνιο 3» και ζητούν από τον κ. Τσίπρα να συνειδητοποιήσει «ότι αυτά που συμφωνεί με τους διεθνείς συνομιλητές του δεσμεύουν τον ίδιο, την κυβέρνησή του και τη χώρα και δεν μπορεί εύκολα να παλινδρομήσει». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα υπογραμμίζεται πως «πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι υπάρχει κόστος. Και αυτό τους βαραίνει όλους, όχι μόνο τον κ. Τσίπρα». Η χθεσινή ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη έχει προκαλέσει κάποιες υπόγειες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο αποκλείει την πιθανή στήριξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους. Και τούτο διότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πρακτικά σε μια εσωτερική, άτυπη προεκλογική περίοδο, δίχως να έχουν ληφθεί αποφάσεις οργάνων επί μιας συμφωνίας η οποία –προς το παρόν– παραμένει άγνωστη σε όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή