Πολιτικό «φλερτ» Θεοδωράκη με Τσίπρα

Πολιτικό «φλερτ» Θεοδωράκη με Τσίπρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το «Ποτάμι» να μετεξελιχθεί σε αντίβαρο της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ αν οι ακραίοι βουλευτές του Αλ. Τσίπρα αρνηθούν να στηρίξουν την συμφωνία που ο ίδιος δρομολογεί; Και αν τούτο συνέβαινε, ποιοι, άραγε, θα ήταν οι όροι που θα έθετε ο Στ. Θεοδωράκης για να στηρίξει τον πρωθυπουργό αν αποφάσιζε να συγκροτήσει μια μετριοπαθέστερη κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει ακόμη και ως αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος;

Τα εύλογα αυτά ερωτήματα προκάλεσε η αναζωπύρωση του πολιτικού φλερτ των κ. Θεοδωράκη και Τσίπρα την Παρασκευή στη Βουλή. Διότι μπορεί μεν ο επικεφαλής του «Ποταμιού» να άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα για «τις αριστερές ιδεοληπτικές επιλογές των υπουργών του» στην Παιδεία (που ήταν το θέμα συζήτησης), αλλά αν κάτι έμεινε από τον διάλογο των δύο ανδρών είναι οι παραινέσεις του κ. Θεοδωράκη στον πρωθυπουργό να διευρύνει τους πολιτικούς ορίζοντές του. «Παραμερίστε τις κλειστές συνιστώσες του κόμματός σας και συνομιλήστε με την κοινωνία και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» είπε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» και ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δεν έδειξε να θίγεται, αλλά ανταπαντώντας με ανάλογο οικείο ύφος ζήτησε από τον κ. Θεοδωράκη «να μην ταυτίζεται» με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και να στηρίξει στη διαπραγμάτευση «την κυβερνητική προσπάθεια που δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά».

Οι πολιτικές αυτές αβρότητες μόνον απαρατήρητες δεν περνούν από τους βουλευτές. Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει μόνιμο θέμα ομφαλοσκόπησης ότι ο κ. Τσίπρας είναι πολύ προσεκτικός στις αναφορές του στον Στ. Θεοδωράκη, ενώ συνεργάτες του δεν κρύβουν ότι θα εύχονταν στη βουλή να υπήρχε ακόμη και ένα κόμμα Παπανδρέου για να υπάρχουν περισσότερες κυβερνητικές λύσεις. Γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τακτική της Αριστερής πτέρυγας και των ΑΝΕΛ.

Στο «Ποτάμι» από την άλλη πλευρά έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι ο κ. Λαφαζάνης και οι συν αυτώ επέβαλαν τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο. Και επικαλούνται τον τρόπο που πολιτεύθηκε προεκλογικά η αριστερή πτέρυγα επιτιθέμενη στοχευμένα στον κ. Θεοδωράκη και όχι στους ΑΝΕΛ με τους οποίους πιστεύουν ότι υπήρχε προειλημμένη συμφωνία κυβερνητικής σύμπραξης.

Ολα αυτά, βέβαια, μικρή σημασία έχουν πλέον στην περίπτωση που η συμφωνία με τους εταίρους προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι τότε ο πρωθυπουργός θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στο δίλημμα «εκλογές ή νέα κυβέρνηση», δεδομένου ότι το δημοψήφισμα «ευρώ ή δραχμή» έχει προφανή απάντηση. Ενόψει, όμως, αυτού του ενδεχόμενου πρέπει να διαβασθεί και η συνειδητή επιλογή του Αλ. Τσίπρα να διατηρεί ζωντανό το πολιτικό φλερτ με τον Στ. Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός βλέπει προφανώς ότι στις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι πιο κοντά στη θέση «πάση θυσία ευρώ» του κ. Θεοδωράκη και δεν διανοείται το δραχμοσενάριο του κ. Λαφαζάνη.

Γι’ αυτόν όμως ακριβώς τον λόγο ενώ η επίθεση φιλίας του κ. Τσίπρα στο «Ποτάμι» μπορεί να χαρακτηρισθεί ευφυής, η ανταπόκριση του κ. Θεοδωράκη προκαλεί εύλογες απορίες. Διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλαγεί από τους Λαφαζάνηδες και τους Καμμένους και μετακινηθεί ο κ. Τσίπρας στο κέντρο, όπως εμμέσως αξιώνει το «Ποτάμι», αναρωτιέται κανείς με ποια πολιτική επιχειρηματολογία θα επαναδιεκδικήσει την ψήφο ο κ. Θεοδωράκης, όποτε κι αν γίνουν εκλογές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή