Στις 15 Μαΐου αρχίζουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Στις 15 Μαΐου αρχίζουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Μαΐου ημέρα Παρασκευή ξεκινούν και πάλι μετά από μεγάλη περίοδο διακοπής οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Την επανέναρξη της διαδικασίας ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά το πέρας του δείπνου που παρέθεσε στο Λήδρα Πάλλας στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

Το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης των δυο ηγετών, η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε μια σημαντική τοποθέτηση δια μέσου της εφημερίδας μας. Η τοποθέτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών φέρει σημασία για το μέλλον του Κυπριακού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών δηλώσεων για το Κυπριακό παραμένοντας πιστός στο πλαίσιο του Σχεδίου Αννάν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην προοπτική της «λύσης με δυο κράτη» βασιζόμενος στα όσα είχαν συμφωνηθεί στα πλαίσια του Σχεδίου Αννάν.

Η Άγκυρα, δια μέσου της εφημερίδας μας διευκρινίζει ότι παρά το γεγονός ότι το Σχέδιο Αννάν πλέον δεν βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, το «πνεύμα» και οι «αρχές» του εξακολουθούν να ορίζουν βάση των συνομιλιών, οι οποίες ξεκινούν σήμερα.

Αναφερόμενος στην προοπτική της λύσης με βάση την συνεργασία των «δυο ιδρυτικών κρατών» , ο κ. Τσαβούσογλου παρέμεινε προσκολλημένος στην ουσία του Σχεδίου Αννάν, πράγμα που δείχνει την προσκόλληση της Τουρκίας στην προοπτική της λύσης.

Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση καλεί για μια ακόμη φορά την Αθήνα και την ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβουν υπόψη τους τα όσα έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών μέχρι σήμερα δίχως ιδεολογικές ή άλλου είδους προκαταλήψεις.

Για μια ακόμη φορά, η Άγκυρα επισημάνει ότι η λύση είναι εφικτή μέχρι το τέλος αυτού του έτους εφόσον η «ε/κ διοίκηση» και η νέα ελληνική κυβέρνηση δείξουν αποφασιστικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή