Μαξίμου: Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Μαξίμου: Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» σε εργασιακά και ασφαλιστικό

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την θέση της κυβέρνησης ότι οι «κόκκινες γραμμές» σε εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν εκφράζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του.

Όπως αναφέρεται, ο σχεδιασμός του γίνεται με την πλήρη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) αλλά και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ. Ακόμη επισημαίνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «θα επιβεβαιώσει, και νομικά, την άρνησή της να εφαρμόσει την εργασιακή νομοθεσία Σαμαρά- Βενιζέλου», ακυρώνοντας νομοθετικά την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, μην κάνοντας αποδεκτές τις ομαδικές απολύσεις και διατηρώντας τον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τους σχεδόν τέσσερις μήνες ζωής της κυβέρνησης, «οι κόκκινες γραμμές σε εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν, όχι από εμμονή, αλλά γιατί όλο και περισσότεροι επίσημοι φορείς προσχωρούν στην άποψη της κυβέρνησης ότι η ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομίας γενικότερα».

Μάλιστα, στην ενημέρωση αναφέρεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας [ILO], μετά από συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης με τον Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης, χαιρέτησε την επανενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα.

Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές, ήταν και η κοινή δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ και του Προέδρου Αλ. Τσίπρα, οι οποίοι τόνισαν ότι «υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή