Γ. Βαρουφάκης: Είμαστε κοντά σε μια έντιμη συμφωνία

Γ. Βαρουφάκης: Είμαστε κοντά σε μια έντιμη συμφωνία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια έντιμη συμφωνία εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ότι πλησιάζει η μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ παρουσίασε και τα πέντε σημεία «κλειδιά» για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Για την επίτευξη της έντιμης συμφωνίας με τους δανειστές, ο υπουργός υποστήριξε ότι το βασικότερο όλων είναι η οριστικοποίηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και γενικότερα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2015 – 2019.

Σε ό,τι αφορά στη μετά τον Ιούνιο εποχή, θα πρέπει να υπάρχει, κατά τον κ. Βαρουφάκη, ένα πρόγραμμα που να θυμίζει περισσότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα τύπου Παγκόσμιας Τράπεζας και τα πέντε σημεία του είναι:

1. Ρύθμιση χρέους «χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές», αλλά «με απλές κινήσεις από εκείνες που το χρηματοπιστωτικό σύστημα εφαρμόζει στη διαχείριση ιδιωτικών χρεών μέσω έξυπνων swaps». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πρόταση για αγορά των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ από τον ΕSM και την αποπληρωμή τους στο ESM σε «σε βάθος χρόνου, μετά από σχετική συμφωνία με τους εταίρους». Παράλληλα, η διάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να εξορθολογιστεί κι άλλο μέσα από διασύνδεση των επιτοκίων αποπληρωμής με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ, κατά τον υπουργό.

2. Επενδύσεις. Πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, αλλά «δεν εννοώ ξεπούλημα σε ελάχιστες τιμές… Για την κυβέρνησή μας, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πρέπει να εμπεριέχει ένα λελογισμένο μείγμα, από τη μια μεριά ιδιωτικοποιήσεων, παράλληλα, όμως, πρέπει να διατηρήσει το κράτος μερίδιο, το οποίο να χρησιμοποιηθεί ως περιουσιακό στοιχείο που, μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, ιδίως ακίνητη περιουσία, θα ενταχθεί σε μια νέα αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα τα χρησιμοποιήσει ως εχέγγυα».

3. Ιδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων δανείων», με τη συμμετοχή και συμβολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

4. Πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

5. Κοινές προϋποθέσεις κλεισίματος του υπάρχοντος προγράμματος και του Νέου Συμβολαίου για την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή