ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντδράσεις πολιτικών παρατάξεων για την ομιλία Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Αντδράσεις πολιτικών παρατάξεων για την ομιλία Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με επίθεση κατά των χειρισμών τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και συνολικά της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους και τις κινήσεις του πρωθυπουργού.

Την αντίδραση των πολιτικών παρατάξεων προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις πρώτες 100 ημέρες στην κυβέρνηση «αλλά δεν είπε ούτε μια κουβέντα τα τόσα ψέματα που τώρα πια αποκαλύφθηκαν¦.

«Μιλάει ακόμα για διαπραγμάτευση, χαρά στο κουράγιο του!», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε επίσης για τον πρωθυπουργό ότι «κατά τα άλλα προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του ενόψει των όσων έρχονται…».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας αντί να κόπτεται για το καλό της χώρας, ενδιαφέρεται για τα εσωκομματικά της παράταξης που εκπροσωπεί, ενώ τον κατηγορεί ότι δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Μετά τα αμήχανα χαμόγελα, τους χαριεντισμούς και τα γλειψίματα στην κα Μέρκελ που ανέδειξαν στη Ρίγα το αδιέξοδο της δήθεν εξωτερικής διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας πήγε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του για να πει ότι το κρίσιμο για αυτόν δεν είναι το συμφέρον της χώρας, αλλά ο έλεγχος των εσωκομματικών του συσχετισμών και η νομή της εξουσίας», αναφέρεται αρχικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στα θέματα που «καίνε» τον λαό, όμως παραμένουν αναπάντητα:

«Ο ελληνικός λαός, που αγωνιά για την πορεία της χώρας, δεν έμαθε σήμερα  τίποτα υπεύθυνο και συγκεκριμένο από τον κ. Τσίπρα που αδυνατεί να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του αξιώματός του.

Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες; Θα υπάρξει ή όχι συμφωνία; Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, με το ασφαλιστικό, με τις τράπεζες, με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας πριν και κυρίως μετά την 30η Ιουνίου, με το μνημόνιο τρία; Καμία συγκεκριμένη και υπεύθυνη απάντηση δεν έδωσε σήμερα ο κ. Τσίπρας.

Αρνούμενος ρητορικά νέα υφεσιακά μέτρα, οδήγησε τους τελευταίους τέσσερις μήνες τη χώρα πίσω στην ύφεση. Διεκδικώντας ρητορικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, οδήγησε τη χώρα πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα.
 
Ευρισκόμενος ο κ. Τσίπρας σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, αντί να ζητήσει εθνική συστράτευση, αφηγείται και πάλι δήθεν συνωμοσίες, κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς και αντί να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες απευθύνει ώμους εκβιασμούς στα ΜΜΕ, κυρίως στους εργαζόμενους σε αυτά. Όχι στο όνομα της πολυφωνίας και της διαφάνειας, αλλά συγκεκριμένων συμφερόντων με τα οποία εφάπτεται και τα οποία αναμένουν την μετεκλογική ανταπόδοση.

Τέλος, ενώ θεμελιώδης υποχρέωσή του είναι να ζητήσει την εφαρμογή των  δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στο δημόσιο χρέος, αλλαγές που είναι παρακολούθημα και συνέχεια του PSI, επανέλαβε τις χυδαίες συκοφαντίες του κατά του PSI, δηλαδή κατά του μεγαλύτερου κουρέματος χρέους στη διεθνή οικονομική ιστορία που συνοδεύεται και από τη ριζικότερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ.

Όταν ο κ. Τσίπρας κουρέψει  έστω ένα ευρώ από το δημόσιο χρέος, θα αποκτήσει δικαίωμα να ασκεί κριτική. Έως τότε, ας σεβαστεί αυτό που έγινε και είναι η βάση της εθνικής επιχειρηματολογίας για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές.

Αν δεν του αρέσει η υπεύθυνη αυτή γραμμή,  ας εμπιστευθεί την υπόθεση του χρέους στην επιτροπή της κας Κωνσταντοπούλου. Ας διαλέξει επιτέλους. Και να θυμάται ότι θα απολογηθεί για την επιλογή του».