ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε: Η αισιοδοξία της Αθήνας δεν αντανακλά την πραγματικότητα

soimple-i-aisiodoxia-tis-athinas-den-antanakla-tin-pragmatikotita-2085795

Οι θετικές ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντανακλούν πλήρως την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση της G7 στη Δρέσδη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «το πρόγραμμα παρατάθηκε έως το τέλος Ιουνίου. Εάν δεν υπάρξει κάτι άλλο, εκπνέει τότε. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε τεχνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα εκπνέει στο τέλος Ιουνίου».

Παράλληλα, σε άρθρο του στο περιοδικό Focus που δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι παρά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, η θέση της ευρωζώνης έχει συνολικά βελτιωθεί αισθητά.

«Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμη για βοήθεια προς την Ελλάδα. Παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Κάποτε (η Ελλάδα) έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον, σε κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία».

«Το πιο σημαντικό μάθημα της κρίσης είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ευρώ ως κοινό νόμισμα, και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα, λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες», επισημάνει.

Αυτό δείχνουν οι επιτυχημένες ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των εταίρων τους, «αλλά και με τις δικές τους δυνάμεις προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Μόνο έτσι λειτουργεί το οικοδόμημα της Ευρώπης, πρόσθεσε. Η κοινή ανάπτυξη των ανεξάρτητων κρατών γίνεται μόνο βήμα-βήμα, εξήγησε ο Σόιμπλε. «Και έτσι καθιστούμε την ευρωπαϊκή ενότητα πιο ισχυρή, με το να ισχύουν για όλους οι κανόνες και να εφαρμόζονται. Αυτή παραμένει η προϋπόθεση για την αλληλεγγύη», κατέληξε.