ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Η συμφωνία θα είναι μία και καλή

varoyfakis-i-symfonia-tha-einai-mia-kai-kali-2085760

Η συμφωνία θα είναι μια και καλή και θα περιλαμβάνει και ασφαλιστικά και εργασιακά και το χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή στον ραδιοσταθμό Βήμα.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι υπάρχει σύγκλιση στα περισσότερα μέτωπα και καθημερινή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου, όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης, αποδίδοντας σε διαρροές οι οποίες «δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση» τα περί τελεσιγράφου μιας εβδομάδας από το Euro Working Group.

Σχετικά με τον ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και επιτέθηκε εναντίον του Τύπου, λέγοντας ότι του προκαλεί θλίψη:

«Δεν έχουμε συμφωνήσει αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις. Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο… Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές – δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες…Μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος…».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να συζητείται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές επιμένοντας ότι η πρόταση απεσύρθη «ευτυχώς» και, όπως είπε, «ο λόγος είναι η σθεναρή αντίσταση του υπουργείου Οικονομικών».

Επανέλαβε ότι ο λόγος που δεν έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση είναι η λιτότητα που ζητούν οι θεσμοί και εξήγησε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που ονομάζουν «παραμετρικά μέτρα». «Όταν παρουσιάζουμε ένα μέτρο για παράδειγμα όσον αφορά την περαίωση αυτό δεν το υπολογίζουν, το θεωρούν διοικητικό μέτρο και λένε ότι θέλουν μόνιμα μέτρα. Εμείς εξηγούμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά το '15 επειδή έχουμε μια εξάμηνη διαπραγμάτευση και άρα αυτή η δύσκολη χρονιά πρέπει να έχει έκτακτα διοικητικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το θέμα των εσόδων καθώς το 2016-2017 τα έσοδα θα προέλθουν από την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά αυτοί θέλουν μόνιμα υφεσιακά μέτρα αλλά δεν θα δεχθούμε μόνιμα υφεσιακά μέτρα», τόνισε.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο φόρο», λέγοντας ότι «δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης». Πρόσθεσε όμως πως «ίσως αποδεχθούμε αδικίες για ένα ορισμένο διάστημα για να αποφευχθούν άλλες αδικίες» και συμπλήρωσε «με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση, θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν ώστε η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί».

Για τα τέλη κυκλοφορίας είπε ότι «δεν είναι στη σκέψη μας η επιβάρυνση όσων απέκτησαν νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με φορολόγηση επί της αξίας και όχι βάσει των κυβικών εκατοστών και να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον».

Ερωτηθείς τέλος αν θα είναι υπουργός Οικονομικών μετά τη συμφωνία απάντησε ότι «εγώ προσωπικά "ρίψασπις" δεν είμαι».