ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αναταράξεις» στον ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση Παναρίτη στο ΔΝΤ

«Αναταράξεις» στον ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση Παναρίτη στο ΔΝΤ

Δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, φέρεται να έχει προκαλέσει η επιλογή της Ελενας Παναρίτη για την θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην θέση του Θάνου Κατσάμπα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη να σημειώνει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση και την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Παπαδημούλης, που χθες είχε ζητήσει μέσω Twitter από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επανεξετάσουν το θέμα, επανήλθε σήμερα όταν ερωτηθείς για το ζήτημα της κ. Παναρίτη είπε: «Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η συμφωνία, η επίτευξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα, η έγκρισή της, η έναρξη εφαρμογής της. Θέματα που αφορούν σε επιλογές προσώπων, στις διαδικασίες με τις οποίες γίνονται αυτές οι επιλογές κ.λπ., όπου έχουν διατυπωθεί και κριτικές παρατηρήσεις, αυτά θα εξεταστούν συλλογικά μετά με τους κανόνες που προβλέπονται».

Ακόμη, τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Παπαδημούλη στο Twitter, για την επιλογή της κ. Παναρίτη, αναδημοσίευσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Σε απάντηση των έντονων αντιδράσεων που χαίρει η επιλογή Παναρίτη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο ίδιος σε ανάρτησή του στο twitter γράφει: «Οι φήμες για την επικείμενη παραίτησή μου είναι (για πολλοστή φορά ) κατάφωρα πρόωρες…»

Το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του «ΣKAI», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Στάθης Λεουτσάκος, χαρακτήρισε άστοχη την επιλογή της κ. Παναρίτη και σημείωσε ότι την ευθύνη την έχει και αυτός που κάνει την επιλογή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες Σάββατο στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι η κ. Παναρίτη ήταν επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη και της κυβέρνησης, και σημείωσε ότι «καλό είναι να αλλάζουν όλοι θέσεις και να αξιοποιούνται, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι στην προμετωπίδα – μπορεί να είναι δίπλα και να στηρίζουν».

Για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την κ. Παναρίτη, χθες και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε την αντίθεσή της, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, έγγραψε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η επιλογή αυτή είναι ακατανόητη, προσβάλλει την κοινωνία και συμβολίζει το παρελθόν του Μνημονίου.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης, ερωτηθείς κατά τη συνέντευξή του στο MEGA για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση, ανέφερε: «Αν δεν υπάρξει η επιβεβαίωση της δεδηλωμένης στη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας, τότε κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες, ζητώντας την επαναβεβαίωση και αναβάπτιση της λαϊκής εμπιστοσύνης, και σε μια τέτοια περίπτωση -που εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει 36% αλλά 45%».

Tην έντονη αντίδρασή τους στην τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, το Ποτάμι αναφέρει: «H συμφωνία καθυστερεί αλλά τα στελέχη της διαπραγμάτευσης ήδη ανταμείβονται» και σημειώνει: «Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα προσόντα από το πρώην βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου».

Το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού», επισημαίνοντας ότι «αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα/ Καμμένου στη σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου.

Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας».

Στο βιογραφικό της κας Παναρίτη αναφέρεται ότι στο παρελθόν έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.