ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη και τετ α τετ για Παναρίτη

Συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη και τετ α τετ για Παναρίτη

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως επισήμαναν πηγές της κυβέρνησης, η συνομιλία των τριών πρωθυπουργών έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Αμφότεροι εξέφρασαν την άποψή τους ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Λίγο αργότερα, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο διορισμός της κας. Ελένης Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αλλά και τις επαφές που έγιναν για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Την ίδια ώρα, οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με κύκλους προσκείμενους στις συζητήσεις, να αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές ο ρυθμός ολοένα και επιταχύνεται και η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και ειδικότερα στην κατεύθυνση να υπάρξουν τέσσερις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 7%.