Γ. Βαρουφάκης: Πρόβλημα οι διαφωνίες των δανειστών

Γ. Βαρουφάκης: Πρόβλημα οι διαφωνίες των δανειστών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της ενιαίας συμφωνίας τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας σε ραδιοσταθμό (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ). Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα έχει βρεθεί λύση πριν από τα τέλη του Ιουνίου. Επίσης, σημείωσε πως όσο πιο κοντά φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.

Αναφερόμενος στην συμφωνία έκανε λόγο για «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου» και συμπλήρωσε «η εσωτερική διαφωνία των δανειστών είναι το μόνο θέμα, κατά τα άλλα οι συζητήσεις γίνονται σε καλό και θετικό κλίμα».

Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε να διεξαχθεί κοινή συνέντευξη τύπου των Αλέξη Τσίπρα, ‘Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

Ερωτηθείς για το αν αύριο η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων.

Σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ που ζητούν οι δανειστές είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξει αυτό που θέλουν και επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει τίποτα στα νησιά έως το Σεπτέμβριο. Απέκλεισε κατηγορηματικά ΦΠΑ 23% για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γιάννη Μηλιού περί ορίου αναλήψεων από τα ΑΤΜ αποκάλυψε πως την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο υπουργείο Οικονομικών ευρωπαίος υψηλόβαθμος παράγοντας τον οποίο δεν κατονόμασε ο οποίος του είπε πως εάν δεν υπογράψει η κυβέρνηση μνημόνιο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων (capital control).

«Να το επιβάλλουμε από μόνοι μας;» διερωτήθηκε.

Εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν. Ο ελληνικός λαός έδωσε σαφέστατη εντολή στην κυβέρνηση μας».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι δογματική αλλά το ζήτημα είναι το σε ποιες ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται κάποιος.

«Για τη ΔΕΗ είμαι κάθετα αντίθετος. Για ένα λιμάνι ή τους σιδηροδρόμους, θα έλεγα ότι θα εκτιμήσω πρώτα τις προσφορές των ιδιωτών» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ είπε πως δεν μπήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για κατάργησή του καθώς αποτέλεσε διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

«Αφού κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε να στύψουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα τον καταργήσουμε. Είναι σκάνδαλο αυτός ο φόρος» σημείωσε.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή