Επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες ζητά η Αθήνα

Επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες ζητά η Αθήνα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ, ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως «όταν θα φύγουμε θα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, πιστεύουμε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει καλυφθεί η απόσταση»,«Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις σε σχέση με την απόσταση, αν είμαστε κοντά ή μακριά, αν υπάρχει καλή διάθεση και πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές και τους εμπλεκόμενους», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι «περιορισμένα, καθώς οι 47 σελίδες συνιστούν μια πολύ ρεαλιστική πρόταση και περιλάμβανε μία σειρά δεσμεύσεων».

Οσον αφορά τα σενάρια περί αποδοχής του πλεονάσματος στο 1%, διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει, αλλά ανάφερε ότι είναι η εν λόγω πρόταση είναι στο τραπέζι και συζητείται.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι παραμένει η διαφωνία στο πλεόνασμα κι ότι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας μέσω του λογαριασμού του στο Twitter έπειτα από επικοινωνία που είχε, όπως αναφέρει, με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή