NYT: «Ελλάδα, ένα κράτος οικονομικό ζόμπι»

NYT: «Ελλάδα, ένα κράτος οικονομικό ζόμπι»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στέκονται πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συζητάει πολιτικά θέματα και μάλιστα όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Αρκετά δημοσιεύματα περιγράφουν τις επιπτώσεις που προκαλεί στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αγορές η διάψευση των προσδοκιών για επίλυση της κρίσης.

Για μεγάλη πτώση των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς εξανεμίζεται η αισιοδοξία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κλείσει τελικά συμφωνία με τους πιστωτές της, πριν από το τέλος του μήνα, γράφουν οι Financial Times. «Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» είναι ο τίτλος του κυρίου άρθρου της αμερικανικής The Wall Street Journal. Η εφημερίδα επισημαίνει την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και δικαιολογεί την επιμονή των δανειστών σε αυτό το θέμα, ενώ εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία από αυτήν που του έχει ήδη προσφερθεί. Οι διαφορές των δύο πλευρών σε αυτό το ζήτημα είναι τόσο μεγάλες, ώστε είναι απίθανο να υπάρξει σύγκλιση το επόμενο χρονικό διάστημα. «Στην καλύτερη περίπτωση η καθυστέρηση θα άφηνε χρονικό περιθώριο ώστε να υπάρξει πολιτικό ατύχημα που θα πυροδοτήσει εκλογές, οι οποίες θα έφερναν πάλι στην εξουσία μια πιο λογική κυβέρνηση», ωστόσο την ίδια στιγμή η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και οι επενδυτές θα υφίσταντο ζημίες. «Μια ελληνική χρεοκοπία και πιθανή έξοδος από το ευρώ θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα και δυνητικά θα έχει κόστος για την Ευρωζώνη… Αν οι Ελληνες αρνούνται τη μεταρρύθμιση, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν οικονομικά την άρνησή τους», καταλήγει το άρθρο.

Αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg επισημαίνει τη σημασία που έχει ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να βαρύνει αποφασιστικά στην προσφορά νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τελείως διαφορετική προσέγγιση ακολουθεί το κύριο άρθρο της εφημερίδας The New York Times με τίτλο «Ελλάδα, ένα κράτος οικονομικό ζόμπι». Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, τότε «το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πιθανότατα θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ». Η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνη στους Ευρωπαίους ηγέτες για το γεγονός ότι οι συμφωνίες που έκλειναν τα προηγούμενα χρόνια απλώς ανέβαλαν την ώρα της κρίσης διότι δεν αντιμετώπιζαν κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Προκειμένου να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να καταρτίσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο ώστε να ανακάμψει η κατεστραμμένη ελληνική οικονομία. Κατά τους ΝΥΤ, το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων. «Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αποδεχθεί μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν τη συλλογή φόρων, θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη την κυβέρνηση και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας ευκολότερο να αρχίσει κανείς μια νέα επιχείρηση». Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι ηγέτες της Γερμανίας και των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να χάσουν ορισμένα από τα χρήματα που έβαλαν ώστε να αποπληρώσουν τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, πολλοί εκ των οποίων ήταν τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες των χωρών τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή