Στέρεα και ευρεία η βάση της πρότασης, εκτιμά ο Μοσκοβισί

Στέρεα και ευρεία η βάση της πρότασης, εκτιμά ο Μοσκοβισί

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή διάθεσης προς το καλύτερο προκάλεσε στους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με εξαίρεση τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θεώρησε τις προτάσεις λίγο-πολύ ίδιες με τις προηγούμενες. Πρόκειται για «στέρεα και ευρεία βάση, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά. Προσπαθούμε να πετύχουμε συμφωνία, αλλά δεν την έχουμε ακόμη πετύχει», έδωσε τον τόνο του χθεσινού Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, με δηλώσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών Αυστρίας, Γερμανίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας και Σλοβακίας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, διότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος ώστε να αξιολογηθεί διεξοδικά η νέα ελληνική πρόταση. «Υπήρχε μεγάλη σύγχυση χθες το βράδυ, λαμβάναμε διαφορετικές εκδοχές» των ελληνικών προτάσεων, είπε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. Σαφώς πιο αρνητικός ήταν ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει λάβει «οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση… Δεν είναι δυνατόν να προετοιμάσουμε κοινή δήλωση για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από την Πέμπτη», εκτίμησε ο στενότερος συνεργάτης της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Ακόμη πιο σκληρή στάση τήρησε χθες ο Γερμανός πρώην υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει νόημα «να παρατείνουμε μια χρεοκοπία για πολιτικούς λόγους». Απηχώντας το βαρύ κλίμα που κυριαρχεί έναντι της Ελλάδας μεταξύ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ, ο κ. Φρίντριχ υποστήριξε ότι «κάνουμε το μεγαλύτερο κακό στην Ευρώπη εάν λέμε ψέματα στον εαυτό μας», προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει πολύ εάν η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δώσει στους Γερμανούς βουλευτές τις εγγυήσεις που ζητούν ώστε να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ καυτηρίασε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τις προτάσεις της τα ξημερώματα της Δευτέρας. «Δεν είναι δυνατόν να στέλνεις προτάσεις στις δύο το πρωί και να περιμένεις αποφάσεις έως το μεσημέρι», είπε ο κ. Σέλινγκ, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προφανώς αντιμετωπίζει «πολύ σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας».

Απογοητευμένος ήταν πριν από τη συνάντηση και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος παραπονέθηκε ότι οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί έκαναν χωρίς λόγο το ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά μαζί με τους θεσμούς». Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στεέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «οι προτάσεις της Ελλάδας θα αξιολογηθούν από τους τρεις θεσμούς και, αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθούν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή