Αιχμές από το «Ποτάμι» κατά ΔΝΤ

Αιχμές από το «Ποτάμι» κατά ΔΝΤ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ΔΝΤ εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει υπερασπιστεί πολιτικές ανάπτυξης και είναι περίεργο ότι επέλεξε την τελευταία ώρα των διαπραγματεύσεων να ανοίξει ένα διάλογο τον οποίο –αν ήθελε– θα έπρεπε να έχει προκαλέσει εδώ και χρόνια». Ετσι σχολίασε ο Στ. Θεοδωράκης την αιφνίδια παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς να κρύβει την έντονη ανησυχία του για μια εμπλοκή στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους η οποία, όπως εκτιμούσαν συνεργάτες του, θα μπορούσε πλέον να προκαλέσει μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού», που βρίσκεται και εκείνος στις Βρυξέλλες, είχε το πρωί συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί και έχει ενδιαφέρον ότι αυτό που κυρίως ήθελε να πληροφορηθεί ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων είναι αν το κόμμα του κ. Θεοδωράκη θα ψηφίσει σε κάθε περίπτωση την επιζητούμενη συμφωνία. «Τον διαβεβαίωσα τόσο για τη (θετική) στάση που θα κρατήσουμε όσο και για τη στάση που πιστεύω ότι θα τηρήσει η πλειοψηφία της Βουλής, αλλά του ανέφερα επίσης και τις ενστάσεις που έχει το “Ποτάμι” γι’ αυτή τη συμφωνία», είπε ο κ. Θεοδωράκης και ανέδειξε τα μέτρα που κατεξοχήν θεωρεί υφεσιακά και άδικα, όπως την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζομένους και τους εργοδότες, την ένταξη βασικών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ και εν γένει τον φορολογικό χαρακτήρα των προτάσεων που συζητούνται. Η απάντηση που έδωσε ο κ. Μοσκοβισί ήταν ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να επιβάλει αν το τελικό μείγμα των μέτρων θα έχει περισσότερο φορολογικό ή αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η τελική ευθύνη ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Επισήμανε όμως την ανάγκη, αλλά και την ελπίδα του, σε αυτήν την οριακή συγκυρία να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και εταίρων, γεγονός που θα επιτρέψει, όπως τόνισε, στην Ελλάδα να καταθέσει τους επόμενους μήνες βελτιωτικές προτάσεις για κάποια μέτρα που τώρα συζητούνται.

Τις ενστάσεις του «Ποταμιού» και την εκτίμησή του ότι θα πρέπει η όποια συμφωνία να συνοδευθεί το ταχύτερον και από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ενωσης για να μη βυθιστεί η Ελλάδα σε ένα νέο κύκλο ύφεσης εξέφρασε ο κ. Θεοδωράκης και σε δείπνο που είχε με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Φινλανδίας και οργάνωσε ο Γκι Φερχόφσταντ. Εκεί κι ενώ ακόμη δεν είχε διαφανεί ποια θα ήταν η απόληξη των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» επί της ουσίας ζήτησε τη συνδρομή τους για να αποφευχθεί ένα ναυάγιο, επικαλούμενος τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να μείνει πάση θυσία η χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή