ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτακτη διάσκεψη της ΕΚΤ αύριο

Εκτακτη διάσκεψη της ΕΚΤ αύριο

Αιφνιδιασμό προκάλεσε στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική ενημέρωση. Εως τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση, ωστόσο έγινε γνωστό ότι την Κυριακή θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για να εξετάσει την κατάσταση με τα νέα δεδομένα, με το φάσμα της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων να είναι περισσότερο έντονο από ποτέ.

Ερώτημα παρέμενε ποιος θα είναι πλέον ο χαρακτήρας της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο είχε τον χαρακτήρα της επίτευξης συμφωνίας ή της ρήξης και της έναρξης της συζήτησης για το plan B των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Επίσης, ποια θα είναι η αντίδραση των Eυρωπαίων στο αίτημα που θα υποβάλει σήμερα η Αθήνα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, καθώς ακόμη και αυτή πρέπει να επικυρωθεί από ευρωπαϊκά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού. Επιπλέον, η αντίδραση του ΔΝΤ στη μη καταβολή της δόσης στις 30 Ιουνίου, αν και ο εκπρόσωπος του Ταμείου έχει δηλώσει ότι δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας τάχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέκρινε με σφοδρότητα την επιλογή του κ. Τσίπρα για δημοψήφισμα. «Ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη! Η απαράδεκτη συμφωνία των "θεσμών", ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν από λίγες μέρες» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Οχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ! Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Οχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την Πατρίδα μας».

Απαράδεκτη επιλογή χαρακτήρισε την απόφαση για δημοψήφισμα το «Ποτάμι». «Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μεταθέσει στις πλάτες του λαού τις ευθύνες του μετά από πέντε μήνες λανθασμένης διαπραγμάτευσης» σχολίασαν ηγετικά στελέχη του κόμματος και επισήμαναν ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει τεράστιο εθνικό ρίσκο. Για ανεύθυνη και επικίνδυνη για τη χώρα εξέλιξη με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες της στον λαό, έκανε λόγο και το ΠΑΣΟΚ.