Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναλήψεις μετρητών θα γίνονται μόνο μέσω ΑΤΜ και μέχρι το ποσό των 60 ευρώ την ημέρα για όσο διάστημα διαρκέσει η τραπεζική αργία, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Δευτέρα, 6 Ιουλίου. Η «Κ» παρουσιάζει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από αύριο για τις επιχειρήσεις.

Τα εμβάσματα στο εξωτερικό επιτρέπονται;

Στη διάρκεια της αργίας όχι. Εξάλλου, στόχος των μέτρων αυτών είναι να μείνει η ρευστότητα εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στη συνέχεια θα υπάρχουν συγκεκριμένα όρια και προϋποθέσεις.

Οι επιχειρήσεις πώς θα πληρώνουν προμηθευτές, μισθούς, εισφορές και άλλες υποχρεώσεις;

Από την Τρίτη και κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μόνο μέσω e-banking. Οι συναλλαγές αυτές θα πρέπει να αφορούν πληρωμές εντός Ελλάδος και εντός του ορίου που αποφασίστηκε. Μετά την άρση της τραπεζικής αργίας, θα μπορούν να κάνουν πληρωμές και προς το εξωτερικό, μέχρι ενός ορίου και με βάση συγκεκριμένη διαδικασία. Στόχος να αποδεικνύεται ότι η κίνηση κεφαλαίου στο εξωτερικό αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα (πχ πληρωμή προμηθευτή) και όχι μεταφορά με στόχο την αποταμίευση σε ξένο τραπεζικό ίδρυμα.

Ποια θα είναι η διαδικασία για την έγκριση συναλλαγών από επιχειρήσεις;

Σε κάθε τράπεζα θα συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα συγκεντρώνει τα αιτήματα. Στη συνέχεια θα αποστέλει τα αιτήματα αυτά προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η διαδικασία θα είναι χρονοβόρος και γραφειοκρατική.

Ισχύει σε ειδικές περιπτώσεις όπου απαιτείται πληρωμή στο εξωτερικό; Για παράδειγμα, σε περίπτωση νοσηλείας, για καταβολή διδάκτρων κ.λπ.;

Η επιτροπή θα εγκρίνει και αυτές τις συναλλαγές αυτές.

Τι ισχύει με τις επιταγές;

Οσο καιρό οι τράπεζες θα είναι κλειστές (τραπεζική αργία) δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή επιταγών. Ωστόσο, θα υπάρξει μέριμνα, ώστε να παραταθεί ο χρόνος για τη νομική ισχύ της πληρωμής της επιταγής μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Θα μπορώ να μετατρέψω τα ευρώ μου σε συνάλλαγμα για ταξίδι στο εξωτερικό;

Ναι, αλλά προβλέπεται όριο και σε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT