ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποβαθμίζει τις επιπτώσεις ενδεχόμενης στάσης πληρωμών ο Πορτογάλος πρόεδρος

Υποβαθμίζει τις επιπτώσεις ενδεχόμενης στάσης πληρωμών ο Πορτογάλος πρόεδρος

O πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα υποβάθμισε σήμερα τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν από μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Αθήνας στην οικονομία της Πορτογαλίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξαναδεί τους Έλληνες να «επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Η ανάπτυξη στην Πορτογαλία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από ένα χρηματοπιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα», καθώς «η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον εργαλεία» που της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σενάριο, διαβεβαίωσε ο ίδιος ενώπιον δημοσιογράφων.

«Ελπίζω ότι οι Έλληνες δεν θα εξέλθουν από την ζώνη του ευρώ και στο τέλος θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με το να «αποδεχθούν τους όρους» που προτείνουν οι πιστωτές, προσέθεσε ο επικεφαλής του πορτογαλικού Κράτους.

Το Χρηματιστήριο της Λισαβόνας έκλεισε σήμερα με πτώση 5,22%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αναφερόμενος στους φόβους για μια διάχυση, ο Σίλβα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Πορτογαλία βρίσκεται σε μία παρόμοια θέση με εκείνη της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας», ότι δηλαδή δεν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτές τις τρεις χώρες.