Περικοπές σε πολυεθνικές λόγω αβεβαιότητας, μείωσης εσόδων

Περικοπές σε πολυεθνικές λόγω αβεβαιότητας, μείωσης εσόδων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περικοπές οδηγούνται οι πολυεθνικοί όμιλοι της Ευρώπης λόγω μειωμένων εσόδων, εντονότερου ανταγωνισμού και της γενικότερης αβεβαιότητας σχετικά με το οικονομικό περιβάλλον. Ειδικότερα, ο αερομεταφορέας της γαλλο-ολλανδικής Air France -KLM Group περιορίζει τα χειμερινά του δρομολόγια, εξαιτίας χαμηλότερων εσόδων, ο ειδησεογραφικός οργανισμός του BBC απολύει 1.000 υπαλλήλους λόγω μείωσης συνδρομητών και εσόδων, ενώ ο βρετανικός όμιλος της Royal Bank of Scotland (RBS) αναστέλλει τη λειτουργία μεταφοράς κεφαλαίων (εμβάσματα, πληρωμές επιχειρήσεων κ.λπ.). Τις εν λόγω δραστηριότητες τις μεταβιβάζει στο γαλλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της BNP Parribas.

Μείωση εσόδων

Στην περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας Air France-KLM, η διοίκησή της σχεδιάζει να ελαττώσει τον αριθμό των πτήσεών της στον ολλανδικό της βραχίονα, αυτόν της KLM με έδρα το αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ. Το διάστημα από 25 Οκτωβρίου 2015 έως 26 Μαρτίου 2016 οι πτήσεις σε 10 ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθώς και σε πόλεις στην Αφρική, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία θα ελαττωθούν. Αυτό σημαίνει πως, από το δίκτυο των δρομολογίων, οι διαθέσιμες θέσεις θα είναι κατά 500.000 λιγότερες. Ευελπιστεί ότι, με τον τρόπο αυτό και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες, θα είναι σε θέση να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση. Επιπροσθέτως, η KLΜ επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος εξοικονόμησης δαπανών Perform 2020, ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται με τους εργαζομένους πιο ανταγωνιστικές συμβάσεις. Επί τέσσερα χρόνια ο όμιλος της Air France-KLM σημειώνει ζημίες και με τα σχέδια εξοικονόμησης προσβλέπει σε ανάκαμψη.

Στη Βρετανία ο πολυσχιδής ειδησεογραφικός οργανισμός του Βritish Broadcasting Corporation (ΒΒC) ανακοίνωσε περισσότερες από 1.000 απολύσεις. Ο γενικός του διευθυντής, Τόνι Χολ, αναγκάζεται να λάβει αυτή την επώδυνη απόφαση, όπως τόνισε ο ίδιος, λόγω της απροσδόκητης μείωσης του αριθμού συνδρομητών στην τηλεόραση του ΒBC. Ολοένα και αυξάνονται τον τελευταίο καιρό τα νοικοκυριά τα οποία δεν παρακολουθούν τα προγράμματα του BBC, οπότε δεν καταβάλλουν και τη σχετική συνδρομή. Οι περικοπές αναμένεται να εξοικονομήσουν σχεδόν 50 εκατομμύρια στερλίνες σε ετήσια βάση, ενώ δεν αποκλείονται και επιπρόσθετες περικοπές. «Το 2011 είχε γίνει ένας πρώτος γύρος περικοπών», σημειώνει ο κ.Χολ, «και τότε είχε προβλεφθεί αύξηση του αριθμού των τηλεθεατών. Εντέλει, σήμερα οι τηλεθεατές είναι κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι από τις αρχικές προβλέψεις».

Στο πεδίο των τραπεζικών υπηρεσιών οι περικοπές και η εξοικονόμηση πόρων αφορά τη Royal Bank of Scotland, η οποία παραχωρεί τις διεθνείς δραστηριότητές της στη μεταφορά κεφαλαίων στην BNP Paribas. Hδη από το 2014 είχε ανακοινώσει επικέντρωση σε μείζονες δραστηριότητες και απόσυρση από τη λειτουργία μεταφοράς κεφαλαίων σε 25 από τις 38 χώρες όπου έχει παρουσία. Η RBS θα εξυπηρετεί μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με έδρα την Βρετανία και τη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίες έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Βρετανία και την Ιρλανδία. Οι πελάτες της φθάνουν τους 7.000, και η RBS θα τους βοηθήσει να μεταφερθούν σε άλλους ομίλους της επιλογής τους. Ωστόσο, εάν διαλέξουν την BNP θα ευνοηθούν από τη συμφωvία που έχει κάνει για λογαριασμό τους η RBS, ώστε να υπάρξει ο μικρότερος δυνατός αντίκτυπος στη ροή των δραστηριοτήτων των εταιρειών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή