Τα μυστικά της κάλπης

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν αύριο, Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 στις επτά το πρωί οι κάλπες σε όλη τη χώρα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον της χώρας και των πολιτών της, κατ’ουσίαν, εντός ή εκτός ευρώ.

Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ., ενώ εκτιμάται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί ταχέως. Οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του υπήρξαν εξαιρετικά συνοπτικές λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την προκήρυξη έως τη διενέργεια, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Στο δημοψήφισμα, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν ΝΑΙ (εγκρίνεται ) ή ΟΧΙ (δεν εγκρίνεται) το σχέδιο συμφωνίας το οποίο –όπως αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο που θα παραλάβουν από τα εκλογικά τμήματα– κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup στις 25.06.2015.

Η επιλογή θα πρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία (4023/2011), να σημειωθεί με σταυρό. Οποιοδήποτε άλλο σημάδι οδηγεί στην ακύρωση του ψηφοδελτίου. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών «για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015» ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του επί του τιθέμενου ερωτήματος «θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης». Ο σταυρός θα πρέπει να τεθεί εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την επιλογή του ψηφοφόρου. Aκυρο θα είναι το ψηφοδέλτιο αν τσεκάρετε το ΒΟΧ είτε του ΟΧΙ είτε του ΝΑΙ ή αν σημειώσετε Χ. Από την άλλη όμως, αν ο σταυρός σημειωθεί δίπλα στην επιλεγμένη απάντηση, το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να θεωρηθεί έγκυρο. Η ίδια εγκύκλιος επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολικά αυστηρή και άσχετη με την προστασία του νόμου στο αδιάβλητο εφαρμογή, «η τοποθέτηση του σταυρού εκ μέρους του εκλογέα, είτε εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από κάθε απάντηση είτε παραπλεύρως του κειμένου της κάθε απάντησης, δεξιά ή αριστερά αυτής, δεν θίγει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου» (απόφαση της ειδικής διακομματικής επιτροπής που συνήλθε στις 30 Ιουνίου). Στους ψηφοφόρους θα δίδεται και λευκό ψηφοδέλτιο.

Επιφυλάξεις

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν από τα εκλογικά τμήματα και θα μεταδοθούν σε διάστημα 1,5-2 ωρών, ωστόσο η Singular Logic, που έχει αναλάβει τη διαδικασία αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη, δεδομένου του πρωτόγνωρου της διαδικασίας.

Το εκλογικό σώμα για το αυριανό δημοψήφισμα είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.064 άντρες και 5.082.965 γυναίκες. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 9.791.212, εκ των οποίων οι 4.739.55 άντρες και 5.052.057 γυναίκες. Με το δημοψήφισμα θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία 107.996 νέοι 18 ετών (γεννημένοι δηλαδή το 1997), εκ των οποίων οι 55.012 άντρες και 52.984 γυναίκες.

Οι ετεροδημότες, όσοι δηλαδή ήταν ετεροδημοτες σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ή έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στον τόπο καταγωγής τους. Συγκεκριμένα οι ετεροδημότες Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκουν με βάση τα επωνυμικά τους στοιχεία. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στο τελευταίο εκλογικό τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος του τόπου διαμονής τους. Οσοι –εκτός των νέων ετεροδημοτών– ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ίδια ακριβώς εκλογικά τμήματα. Οι νέοι ψηφοφόροι (αλλά και οι παλιοί) μπορούν να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίοι ψηφίζουν στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει ενημερωθεί από χθες με όλα τα εκλογικά τμήματα και τους χάρτες. Επίσης στο τηλεφωνικό κέντρο για το «Μάθε πού ψηφίζεις» 213-13.61.500, σήμερα από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ και αύριο από τις 7 π.μ.-7 μ.μ.

Συμμετοχή

Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμος 4023/2011). Τα λευκά δεν προσμετρώνται στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Ετσι, αύριο Κυριακή «θα πρέπει» να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 άτομα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, η κινητοποίηση των πολιτών είναι μεγάλη, οπότε δεν εκτιμάται ότι στο δημοφήφισμα θα υπάρξει πρόβλημα χαμηλής συμμετοχής.

Για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα χρησιμοποιηθεί, όπως και στις προηγούμενες 7 εκλογικές αναμετρήσεις, το σύστημα άμεσης μετάδοσης αποτελεσμάτων απευθείας μέσω κινητού τηλεφώνου από τα εκλογικά τμήματα στο υπουργείο Εσωτερικών. Γι’ αυτό το λόγο θα χρησιμοποιηθούν 4.800 συσκευές κινητών τηλεφώνων που ήδη έχουν μοιραστεί σε επιλεγμένα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα. Τα εκλογικά αποτελέσματα από κάθε περιοχή απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται (σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ή σε ιστοσελίδες), χωρίς να έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής

Ανασυγκρότησης μέσω των γραφείων των περιφερειακών ενοτήτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στο «Eκλογές», οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του αυριανού δημοψηφίσματος, καθώς και να διαβάσουν την επίσημη μετάφραση του σχεδίου συμφωνίας επί του οποίου διενεργείται το δημοψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή