Welt: Ήττα για την Μέρκελ το δημοψήφισμα

Welt: Ήττα για την Μέρκελ το δημοψήφισμα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το «ΟΧΙ» της Αθήνας είναι μια ήττα και για την Μέρκελ», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία σχολιάζει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δείχνει ότι όλες οι πλευρές έχουν κάνει λάθη, γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα αποφάσισε. Η Ευρώπη έχασε. Και μαζί έχασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, η δημοτικότητα της οποίας στη χώρα της είναι μεγάλη διότι θεωρείται καλή διαχειρίστρια των διεθνών κρίσεων. Όμως με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν έχει πετύχει.

Ακόμη κι αν κάποιοι στη Γερμανία δεν θέλουν να το παραδεχθούν, η αποτυχία αυτή δεν οφείλεται αποκλειστικά στην παράλογη συμπεριφορά του Τσίπρα, σημειώνει η Welt.

Από την αρχή της κρίσης στην ευρωζώνη, που προκλήθηκε από το πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα, η Μέρκελ ξεκαθάριζε πού πηγαίνουν τα πράγματα. Και η πορεία που πρότεινε δεν είχε μόνο οικονομικές αιτίες. Συχνά οφειλόταν σε εσωκομματικά κίνητρα, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η Ελλάδα έπρεπε να κάνει περικοπές. Σωστό. Όμως οι δημοσιονομικοί στόχοι που της έθεταν ήταν τόσο μεγάλοι που δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εκτιμά η Welt.

Η τρόικα των διεθνών πιστωτών δεν επικεντρωνόταν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα. Βασιζόταν σε στόχους λιτότητας και μείωσης του ελλείμματος. Η αιτία για τη στάση αυτή ήταν η Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ήθελε να φανεί ότι δίνει γερμανικά χρήματα χωρίς ανταλλάγματα από την Αθήνα. Θα έπρεπε να φανεί ότι οι Έλληνες τιμωρούνται, σημειώνει η εφημερίδα.

Και τι θα συμβεί τώρα; διερωτάται η Welt. Αν η Αθήνα εμμείνει στις θέσεις της; Η Μέρκελ θεωρεί ότι έχει βρει την απάντηση. Μιλά για μια ισχυρή ευρωζώνη, μια νομισματική ένωση που είναι ανταγωνιστική και δυνατή ακριβώς επειδή το ελληνικό παράδειγμα αποτρέπει τις άλλες χώρες. Μιλά όμως και για μια κοινότητα που δεν θέλει πλέον να ασχολείται με τις αποτυχημένες χώρες που δεν θέλουν να βελτιωθούν. Αυτή είναι η νέα ρητορική της Γερμανίδας καγκελαρίου, όμως είναι πειστική μόνο στο εσωτερικό της χώρας.

Ο φόβος είναι, σημειώνει η Welt, ότι στον υπόλοιπο κόσμο θα πουν: Κοιτάξτε, οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα, δηλαδή η Μέρκελ δεν τα κατάφερε. Και θα αναρωτηθούν: Πώς θέλουν να εντάξουν την Ουκρανία στη Δύση, εκεί που έχουν έναν πολύ μεγαλύτερο αντίπαλο, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν; Και τι θα συμβεί αν τα πράγματα επιδεινωθούν στην Ιταλία; Πώς θα το αντιμετωπίσουν, όταν απέτυχαν με τα πολύ μικρότερα προβλήματα της Ελλάδας;

Οικειοθελώς δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος ενός Grexit. Αντ’ αυτού έχει έρθει η ώρα οι Γερμανοί επιτέλους να κατανοήσουν ότι δεν θα λάβουν πίσω το σύνολο των χρημάτων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα, ακόμη κι αν στείλουν την τρόικα να ελέγχει την Αθήνα για τα επόμενα 50 χρόνια, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Έχει έρθει η ώρα να γίνουν διαπραγματεύσεις για μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ίσως ακόμη και για μια απομείωση του χρέους. Σε αντάλλαγμα, καταλήγει η Welt, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ της Γερμανίας

«Δεν γύρισε η Ευρωζώνη την πλάτη στην Ελλάδα αλλά μια πλειοψηφία του ελληνικού λαού από το ευρώ», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας.

 

«Η κυβέρνηση Τσίπρα σε μόλις έξι μήνες προσέβαλε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στο έπακρο, όξυνε την οικονομική κρίση της χώρας και δίχασε βαθιά τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Μπόσμπαχ στο περιοδικό Focus και προειδοποίησε ότι «αυτή η ανεύθυνη πολιτική σε συνδυασμό με μια απολύτως απαράδεκτη και μάλιστα εχθρική ρητορική, δεν θα έπρεπε τώρα, σε καμία περίπτωση να επιβραβευθεί με περαιτέρω παραχώρηση των θεσμών ή ακόμη και με ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας δισεκατομμυρίων».

 

Ο συνάδελφός του Ραλφ Μπρίνκχαους, με δηλώσεις του στο ίδιο μέσο χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δύσκολη», αλλά τόνισε ότι «βεβαίως θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτές τις γέφυρες και να είμαστε πρόθυμοι για συνομιλίες», για να προσθέσει: Απόψε το βράδυ όμως δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να τα βρούμε με αυτή την κυβέρνηση, η οποία θα αισθάνεται και δικαιωμένη». Αποφασιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για μεταρρυθμίσεις. «Αυτές δεν μπορούν να είναι πιο ελαφρές από ό,τι έχει συμφωνηθεί ως τώρα», επισήμανε ο κ. Μπρίνκχαους.

 

Ο Βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρώην υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ κάλεσε τους Ευρωπαίους «επιτέλους να δράσουν με συνέπεια». «Η Ελλάδα σήμερα αποχαιρέτισε το ευρώ. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί βοήθεια, πρέπει η κυβέρνηση Τσίπρα να βάλει στο τραπέζι προτάσεις», δήλωσε ο κ. Φρίντριχ στο Focus και πρόσθεσε ότι κατόπιν θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς και με τον ρόλο της ΕΚΤ.

 

«Χαστούκι στο πρόσωπο όλων των Ευρωπαίων», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο και εκτίμησε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα έγινε τώρα «ακόμη πιο δραματική». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, o κ. Γκρίλο θεώρησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον ως πιθανό. «Δεν επιτρέπεται να γίνουν σάπιοι συμβιβασμοί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατηθεί στην νομισματική ένωση με κάθε κόστος», τόνισε ο κ. Γκρίλο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή