Αρκετά φάρμακα μόνο αν ανοίξουν οι τράπεζες

Αρκετά φάρμακα μόνο αν ανοίξουν οι τράπεζες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαβεβαίωση ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει τουλάχιστον το 70% των φαρμάκων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με την προϋπόθεση ότι θα ομαλοποιηθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που θα επιτρέψει την εισαγωγή πρώτων υλών, προχώρησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Ο κ. Τρύφων, μιλώντας την Παρασκευή σε ραδιοφωνική εκπομπή (Βήμα FM), τόνισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για την επαρκή κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, όσο και για την αναπτυξιακή προοπτική της εγχώριας παραγωγικής βάσης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «σε περιόδους εθνικής κρίσης, όπως τώρα, φαίνεται πολύ ξεκάθαρα πόσο σημαντικό είναι να μπορεί η χώρα να καταναλώνει αυτά που παράγει, ειδικά σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το φάρμακο. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει πάνω από το 70% των φαρμάκων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αρα μπορεί σε περίοδο ελλείψεων να δώσει πολύ μεγάλη ανακούφιση στον Ελληνα ασφαλισμένο και ασθενή. Κι αυτό είναι διατεθειμένη να κάνει και τώρα, εφόσον διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που θα επιτρέψει την εισαγωγή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας».

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, που εκπροσωπεί και πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων, έχει ανακοινώσει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την επάρκεια των φαρμάκων την κρίσιμη αυτή περίοδο», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του στην Telegraph ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αποθέματα φαρμάκων για τέσσερις μήνες. Τα φαρμακεία από την περασμένη εβδομάδα προμηθεύονται με ημερήσιο πλαφόν τα φάρμακα από τις φαρμακαποθήκες. Το πλαφόν ετέθη για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών που λόγω της αβεβαιότητας τείνουν να «στοκάρουν» φάρμακα. Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, τη μεγαλύτερη «ζήτηση» έχουν τα γάλατα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, οι ινσουλίνες αλλά και άλλα σκευάσματα για χρόνιες παθήσεις (υπερτασικά, αντιδιαβητικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή