Συγχαρητήρια Κάστρο, Μαδούρο και Κίρχνερ

Συγχαρητήρια Κάστρο, Μαδούρο και Κίρχνερ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λατινοαμερικανικά συγχαρητήρια έλαβε χθες η ελληνική κυβέρνηση για την έκβαση του δημοψηφίσματος, από τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο έως την πρόεδρο της Αργεντινής και της Βενεζουέλας, μιας χώρας-προτύπου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φιντέλ Κάστρο απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Τσίπρα, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η χώρα σου, ειδικά η τόλμη της στην παρούσα συγκυρία, γεννά τον θαυμασμό στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αυτού του ημισφαιρίου, που βλέπουν πως η Ελλάδα, μπροστά σε απειλές από το εξωτερικό, υπερασπίζεται την ταυτότητά της και την κουλτούρα της». Επιπλέον και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο συνεχάρη τον πρωθυπουργό: «Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποστήριζε τη θαρραλέα πολιτική της κυβέρνησης της οποίας ηγείστε», ανέφερε.

«Ελλάδα: απόλυτη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», έγραψε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ σε μήνυμα στο Facebook, εκφράζοντας «εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Αργεντινής όλη την αλληλεγγύη μας στον γενναίο ελληνικό λαό και στους ηγέτες του». «Ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στις αδύνατες και ταπεινωτικές συνθήκες που ισχυρίζονται ότι του επιβάλλουν για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους του. Εμείς, οι Αργεντίνοι, ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα καταλάβουν το μήνυμα της κάλπης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από κανένα να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του», πρόσθεσε η Κίρχνερ. Η Αργεντινή είχε κηρύξει το 2001 τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών στα χρονικά, ύψους σχεδόν 100 δισ. δολαρίων, ενώ στη χώρα σοβούσε πρωτοφανής οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχάρη τον λαό της Ελλάδας για «τον αγώνα του για αξιοπρέπεια». «Είναι μια νίκη κατά της χρηματοοικονομικής τρομοκρατίας του ΔΝΤ (…), τη θεωρούμε και δική μας νίκη, και των γενναίων λαών της Λατινικής Αμερικής. Ζήτω η Ελλάδα!», αναφώνησε ο Μαδούρο, αφού συνεχάρη τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Βενεζουέλα, η οποία ήταν παρούσα σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης για τον εορτασμό των 204 ετών από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.

Ο ηγέτης του κόμματος Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε πως η επικράτηση του ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, έσπευσε όμως να πάρει αποστάσεις από την κατάσταση στην Ελλάδα: «Εχουμε μεγάλη φιλία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς όμως η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Είμαστε μία οικονομία πολύ πιο ισχυρή στην Ευρωζώνη και μία χώρα σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και νομίζω ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς συγκρίσεις».

Επισυνάπτονται η πρωτότυπη επιστολή και η μετάφρασή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή