Κριτική από Βενιζέλο για Συμβούλιο Αρχηγών

Κριτική από Βενιζέλο για Συμβούλιο Αρχηγών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς αποστάσεις από τη στάση που τήρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έναντι του πρωθυπουργού, υπογράφοντας το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα, λαμβάνει ο κ. Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε κάθε κίνηση διαλόγου «καλοδεχούμενη», ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι αυτή έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί προ μηνών και σίγουρα πριν από το «εξ ορισμού διλημματικό και άρα διχαστικό» δημοψήφισμα. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός επεδίωξε τη συναίνεση στο πιο υψηλό επίπεδο, κατά τρόπο παράδοξο, καθώς μόλις μία ημέρα νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα το οποίο δεν είχε χαρακτήρα επιδίωξης της συναίνεσης, αλλά «ξεκαθαρίσματος» «υπέρ μιας όσο γίνεται πιο ισχυρής πλειοψηφίας που θα εξουδετέρωνε πολιτικά την ισχνή μειοψηφία». Επισήμανε μάλιστα ότι η αντιπαράθεση είχε και «“ηθικοπατριωτικό” χαρακτήρα, με προσωπικές επιθέσεις κατά των “εθελόδουλων” του ΝΑΙ». Αναφέρει ουσιαστικά ότι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα νομιμοποίησαν τη στρατηγική του κ. Τσίπρα.

Η ερμηνεία των πέντε αρχηγών, είπε ο κ. Βενιζέλος, «μετατρέπει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, εφόσον θα έρθει μια συμφωνία που περιγράφεται πάρα πολύ γενικά, με τρόπο που καθιστά τη διαφωνία σχεδόν αδύνατη». Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει «εργαλειακή αντίληψη περί λαού». Το δημοψήφισμα, είπε, λειτούργησε ως πολιτική και εσωκομματική ενίσχυση «όχι ενός οργάνου όπως ο εκάστοτε πρωθυπουργός, αλλά ενός προσώπου, αυτού του κ. Τσίπρα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν επρόκειτο για referendum, όπως λατινιστί μετεφέρθη, αλλά για plebiscitum, «που ιστορικά συνδέεται με τη λαϊκή επικύρωση προσώπων και όχι στρατηγικών επιλογών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή