Γέφυρες για συμφωνία από τον κ. Στ. Θεοδωράκη

Γέφυρες για συμφωνία από τον κ. Στ. Θεοδωράκη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τήρησε χθες το Ποτάμι, με τον κ. Στ. Θεοδωράκη να επιλέγει συνειδητά να μην κάνει καμία δήλωση μέχρι να διαφανεί αν θα υπάρξει διέξοδος στις Βρυξέλλες ή αν θα παραταθεί η αγωνία της χώρας για το ενδεχόμενο μιας οριστικής ρήξης με την Ε.Ε. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν θεωρούσε χθες αρνητικό το γεγονός ότι ο κ. Ευ. Τσακαλώτος δεν παρουσίασε γραπτώς στο Eurogroup μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, καθώς κάτι τέτοιο –κατά την εκτίμησή του– ευλόγως πλέον θα προσέφερε τη δυνατότητα της απόρριψης σε αρκετούς ομολόγους του, οι οποίοι κρίνουν εντελώς αναξιόπιστη την κυβέρνηση να εφαρμόσει οποιοδήποτε πρόγραμμα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης εισηγήθηκε ήδη από τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες όχι παρουσιάζοντας μια πρόταση με τη μορφή των «ελληνικών κόκκινων γραμμών», αλλά να δεσμευθεί εξ αρχής στους εταίρους του ότι πρόθεσή του είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και όχι να οδηγηθεί στην έξοδο. Και με αυτό το σκεπτικό, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Θεοδωράκης παρενέβη προχθές ουκ ολίγες φορές στη σύνταξη του γνωστού κειμένου των πολιτικών αρχηγών για να μην υπάρξει καμία σκληρή διατύπωση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους εταίρους μας ως άλλοθι για να αρνηθούν οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε συζητήσεις με συνεργάτες του ο κ. Θεοδωράκης μόνον ανοχή δεν εκπέμπει πια έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά έναντι του πρωθυπουργού. Μιλώντας στους βουλευτές του απαρίθμησε μία προς μία όλες τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα που διαψεύσθηκαν παταγωδώς, θέλοντας έτσι να διαλύσει κάθε αίσθηση ότι υπάρχει περίπτωση να συγκυβερνήσει μαζί του, αν τελικά προκύψει συμφωνία και πιθανώς μια νέα κυβέρνηση. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποφύγουμε τώρα μια εθνική καταστροφή, τα άλλα θα τα πούμε αργότερα» είπε σε συνεργάτες του.

Την ίδια αγωνία εξέπεμπαν και οι βουλευτές του Ποταμιού, που έσπευδαν χθες να υπενθυμίσουν τη ρητή δέσμευση που έδωσε ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Παρασκευή στους Ελληνες, ότι αν έχει μια ισχυρή εντολή θα φέρει εντός 48 ωρών στη χώρα μια καλύτερη συμφωνία από την προηγούμενη. Σχολιάζοντας, δε, το σενάριο ο κ. Τσίπρας να μην αποδεχθεί τις προτάσεις των εταίρων, επισήμαιναν και κάτι που πέρασε μάλλον απαρατήρητο. Οτι στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τρεις φορές στον Αλ. Τσίπρα ότι η εντολή που έχει είναι «να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» (και όχι γενικώς στην Ευρώπη). Με άλλα λόγια, προεξοφλούσαν την παραίτηση του κ. Παυλόπουλου αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τη ρήξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή