Αντίστροφη μέτρηση έως την Κυριακή

Αντίστροφη μέτρηση έως την Κυριακή

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομονωμένη στην Ε.Ε., σε επίπεδο κυβερνήσεων και Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, παρά την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, είναι πλέον η κυβέρνηση, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την καταλυτική Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, στη διάρκεια της οποίας θα κριθεί εάν η χώρα θα παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης ή θα επιστρέψει στη δραχμή.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επένδυε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στο Ευρωκοινοβούλιο ως ένα φόρουμ που θα αντιμετώπιζε με θετικό τρόπο την κριτική που ασκεί στους Θεσμούς. Ετσι, ευελπιστούσε η χθεσινή του τοποθέτηση στο Στρασβούργο να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη σφοδρότατη κριτική που δέχθηκε μια ημέρα νωρίτερα από τους ηγέτες των άλλων 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ομως, η χθεσινή του ομιλία έγινε επί της ουσίας δεκτή με χειροκροτήματα μόνο από τους φανατικούς αντιευρωπαϊστές, όπως η κ. Μαρίν Λεπέν και ο κ. Νάιτζελ Φάρατζ και, φυσικά, το Die Linke και τα κόμματα της Αριστεράς. Αντιθέτως, έντονα επικριτικοί ήταν οι επικεφαλής όλων των άλλων ευρωομάδων. Επίσης, λαμβάνοντας τον λόγο, σε «πολιτική» αποδοκιμασία του κ. Τσίπρα προέβησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντ. Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, οι οποίοι θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στις διεργασίες για το ελληνικό ζήτημα, από σήμερα έως την Κυριακή.

Παράλληλα, όμως, απομονωμένος είναι, λόγω των χειρισμών του, ο κ. Τσίπρας και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Στ. Θεοδωράκη τον διαβεβαίωσε πως θα επιτευχθεί συμφωνία. Ομως, στη Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ επικρατεί αμφιβολία για τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, αλλά και για το εάν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της συμφωνίας, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενίσχυσε εκ των πραγμάτων την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στα κόμματα της αντιπολίτευσης εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι αντίδρασης, ώστε εάν η κυβέρνηση υποβάλλει σήμερα προτάσεις που θα είναι εκ προοιμίου βέβαιον ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους ως βάση για τη διαμόρφωση τρίτου προγράμματος διάσωσης, να είναι δυνατόν να υπάρξουν έως την Κυριακή τρόποι πολιτικής αντίδρασης ώστε να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή