Μάρδας: Grexit… όπως Αλωση της Πόλης

Μάρδας: Grexit… όπως Αλωση της Πόλης

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης παρομοιάζει μια πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε μήνυμά του στο Facebook. Ο κ. Δ. Μάρδας ταυτίζει τους οπαδούς της δραχμής με τους «ανθενωτικούς» στην πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη το 1453 και το γενικότερο κλίμα της εποχής που αποδίδεται με τη φράση «καλύτερα σαρίκι τούρκικο, παρά τιάρα παπική». Το σύνθημα αυτό, αναφέρει ο κ. Μάρδας, «απηχούσε την αντιπαράθεση που επικρατούσε στο εσωτερικό της Πόλης, πριν από την Αλωση».

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, υπάρχουν σαφείς ιστορικές αναλογίες με τη σημερινή κατάσταση. «Μάταια», περιγράφει ο κ. Μάρδας, «η τραγικότερη φυσιογνωμία της Ιστορίας μας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, εκλιπαρούσε βοήθεια και από τα ξένα και από το “υπήκοον έθνος” τον Μάιο του 1453. Ζητούσε εκποίηση πραγμάτων για να εξασφαλίσει μισθοφόρους να υπερασπιστούν την Πόλη. Και το υπήκοον αρνιόταν να την προσφέρει και αναθεμάτιζε. Κι ήρθαν οι Τούρκοι κι έπνιξαν στο αίμα της την Πόλη». Χθες, ο κ. Μάρδας επανήλθε, τονίζοντας (Βήμα Fm) ότι με το παραπάνω κείμενό του απευθύνεται σε όλους όσοι «υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή ή σε όποιο εικονικό νόμισμα». Εκτίμησε ότι όσοι υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη δεν περιορίζονται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «το Grexit είναι ένας σπόρος που δεν μπήκε και “άνθισε” τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή