Δεδομένη η υπερψήφιση από το Ποτάμι

Δεδομένη η υπερψήφιση από το Ποτάμι

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα συναντηθεί το πρωί ο Στ. Θεοδωράκης, έχοντας ως μόνο στόχο να καταβάλει και εκείνος κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους και να αποτραπεί το Grexit. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον Χάρη Θεοχάρη, δήλωνε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα, και η κεντρική επιδίωξή του ήταν να μεταφέρει στους συνομιλητές κάτι που προφανώς ήταν και αίτημα του κ. Τσίπρα. Να τους διαβεβαιώσει ότι οι 17 βουλευτές του Ποταμιού όχι μόνον θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, αλλά και τους εφαρμοστικούς της νόμους, πόσω μάλλον αν υπάρξουν αντιδράσεις στο κυβερνητικό κόμμα και απειληθεί η δεδηλωμένη. Με απλά λόγια, ο κ. Θεοδωράκης θα μεταφέρει σήμερα στον κ. Γιουνκέρ –και στον κ. Μ. Σουλτς, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί– την απόφασή του να στηρίξει ακόμη και μια νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως τη συμμετοχή βουλευτών του. Να προσφέρει δηλαδή πολιτική ανοχή στον κ. Τσίπρα μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

«Τούτη την ώρα δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο από το να αποφύγει η χώρα μια εθνική καταστροφή», δήλωσε χθες ο κ. Θεοδωράκης, ενώ απαντώντας σε ένα δημοσίευμα της Bild, που υποστήριξε ότι το Ποτάμι είναι έτοιμο να μπει στην κυβέρνηση στη θέση των ΑΝΕΛ, ο εκπρόσωπος της Σεβαστουπόλεως το διέψευσε με απόλυτο τρόπο. «Πρόκειται για τα παλιά σενάρια της Bild. To Ποτάμι δεν θα μετέχει στην κυβέρνηση. Το μόνο μας μέλημα είναι να σωθεί η χώρα», έγραψε ο κ. Δ.Τσιόδρας και στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά.

Η στρατηγική που επέλεξε ο κ. Θεοδωράκης τα τελευταία 24ωρα είναι εμφανές ότι αποβλέπει να διαφοροποιηθεί από αυτήν της Ν.Δ. έναντι της κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «έχετε την ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει, φέρτε τη συμφωνία που υποσχεθήκατε στη Βουλή, και αν δεν μπορείτε να την περάσετε, θα την ψηφίσουμε εμείς». Διακριτή όμως είναι η στάση του κ. Θεοδωράκη και από αυτήν της κ. Γεννηματά, η οποία επίσης υπονοεί ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, αφού όμως την εγκρίνει το κόμμα της.

Οπως επισημάνθηκε και χθες, η απόφαση του κ. Θεοδωράκη να στηρίξει την κυβέρνηση ελήφθη αφότου ο ίδιος επείσθη ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι διατεθειμένος να επιδιώξει πάση θυσία μια συμφωνία για να αποφευχθεί η καταστροφή. Για τον ίδιο λόγο όμως η επιλογή αυτή ενέχει και ένα μεγάλο ρίσκο. Διότι μπορεί μεν ο επικεφαλής του Ποταμιού να προσβλέπει ευλόγως ότι θα πιστωθεί με την υπεύθυνη στάση του την αποφυγή της καταστροφής, αλλά αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα κληθεί προφανώς να εξηγήσει πώς δεν κατάλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν ειλικρινής μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή