ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή θέλει το Eurogroup

anoikta-katastimata-tin-kyriaki-thelei-to-eurogroup-2093053

Στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των προαπαιτούμενων δράσεων για την υπογραφή του νέου Μνημονίου θέτουν οι δανειστές την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μέχρι σήμερα έχουν μείνει πίσω. Πρόκειται για τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (Ι και ΙΙ) και δεν κάνουν καμία εξαίρεση.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο που ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, παρέδωσε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης και εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σύναψη του νέου Μνημονίου, ενώ τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν και τη βάση των προαπαιτούμενων δράσεων για τη συνέχεια. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα πρέπει:

1. Να υιοθετήσει περισσότερο «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων, στο πλαίσιο των προτεινόμενων δράσεων της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ Ι, που θα περιλαμβάνουν:

• το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων για τις Κυριακές τις περιόδους εκπτώσεων

• το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

• το γάλα

• τα αρτοποιεία

• τα φαρμακευτικά προϊόντα

• την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων (όπως των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, και ειδικότερα των φέρι μπόουτ)

2. Σε δεύτερο χρόνο, να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του ΟΟΣΑ ΙΙ, με τον κλάδο των κατασκευών να αποτελεί προαπαιτούμενη δράση.

3. Στην αγορά ενέργειας, να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή να εφαρμόσει μέτρα ισοδύναμα ως προς τους όρους ανταγωνιστικότητας της αγοράς, με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχέση με την ελληνική πρόταση, υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Η κυβέρνηση στην τελευταία της πρόταση προς τους δανειστές εξαιρούσε από τις μεταρρυθμίσεις την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων σε χώρους εκτός φαρμακείων. Σε ό,τι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, και η Αθήνα είχε συμπεριλάβει την αποκρατικοποίησή του ή την προώθηση ισοδύναμων μέτρων, ώστε να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.