Χρέος: επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και περίοδος χάριτος για τόκους

Χρέος: επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και περίοδος χάριτος για τόκους

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος για τους τόκους αυτών, θα επανεξετάσει η Ευρωζώνη όταν θα ολοκληρωθεί πλήρως και επιτυχώς ο πρώτος έλεγχος του νέου προγράμματος, ενώ οι ηγέτες της κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να αποδεχτούν ένα «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους.

Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε τελικά η Ευρωζώνη μετά τον μαραθώνιο των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Πρόκειται για δέσμευση που όπως αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, εντάσσεται στο πνεύμα της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 για το χρέος. Στόχος της οποιαδήποτε αλλαγής στους όρους των δανείων θα είναι η διασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα, όπως σημειώνεται.

Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής ξεκαθάρισε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν, θα υιοθετηθούν υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν στο νέο πρόγραμμα και θα εξεταστούν μετά την θετική ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του νέου προγράμματος.

Πάντως, η Ευρωζώνη παραδέχεται ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι οποίες προέκυψαν μετά την χαλάρωση στην εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών τους τελευταίους 12 μήνες. Χαλάρωση η οποί οδήγησε στην επιδείνωση του μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση βιωσιμότητάς του για το ελληνικό χρέος πρότεινε τον διπλασιασμό της περιόδου χάριτος για την καταβολή των τόκων (στα 20 έτη από 10 χρόνια) και τον διπλασιασμό της περιόδου αποπληρωμής των δανείων (στα 40 έτη από 20 χρόνια που είναι σήμερα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή