Λίστα ισοδυνάμων από το Ποτάμι προς διόρθωση αδικιών

Λίστα ισοδυνάμων από το Ποτάμι προς διόρθωση αδικιών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά ισοδύναμων μέτρων που θα μπορούσαν να διορθώσουν αρκετές από τις αδικίες που ήδη εντοπίζονται στο νέο Μνημόνιο θα καταθέσει σύντομα το Ποτάμι, θεωρώντας καταστροφικές για την οικονομία πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης. Συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη αναγνωρίζουν, βέβαια, ότι τούτο δεν μπορεί να συμβεί άμεσα και ότι το Μνημόνιο πρέπει να ψηφιστεί σήμερα ως έχει, λόγω της καταστροφικής τακτικής που επέλεξε η κυβέρνηση και της αδυναμίας της να παρουσιάσει εγκαίρως ένα δικό της εναλλακτικό σχέδιο.

Ωστόσο, στελέχη της Σεβαστουπόλεως επεξεργάζονται ήδη συγκεκριμένες προτάσεις που, όπως λένε, όχι μόνον θα αποκαταστήσουν το δίκαιο σε κραυγαλέες περιπτώσεις προνομίων που διατηρούνται, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Ενδεικτικά στο Ποτάμι ανεδείκνυαν χθες ως σκανδαλώδη τη διατήρηση των απολαβών στις ΔΕΚΟ που παραμένουν εκτός ενιαίου μισθολογίου, αλλά και τις συντάξεις στη ΔΕΗ που διατηρούνται μεσοσταθμικά στις 24.000 ευρώ ανά συνταξιούχο τον χρόνο (συνολικά οι συντάξεις της ΔΕΗ επιβαρύνουν το κράτος με 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος). Ακραία αντιαναπτυξιακή χαρακτήριζαν στη Σεβαστουπόλεως και την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, τονίζοντας ότι θα τα καταστήσει μη ανταγωνιστικά, ενώ εντελώς απροετοίμαστες επισήμαιναν και άλλες κυβερνητικές επιλογές, όπως την επιβολή για πρώτη φορά ΦΠΑ, και μάλιστα στο 23%, στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, οι οποίες εκτιμούσαν ότι απλώς θα εξαναγκάσουν όλο τον συγκεκριμένο κλάδο να καταφύγει στα ιδιαίτερα μαθήματα, δηλαδή στη «μαύρη» οικονομία.

Και ως αντισταθμιστικά μέτρα στο Ποτάμι επιφυλάσσονταν τις επόμενες μέρες να καταθέσουν ολόκληρη λίστα με άχρηστους και κοστοβόρους δημόσιους φορείς και οργανισμούς, που διατηρούνται ενώ οι υπάλληλοί τους κάλλιστα θα μπορούσαν να καλύψουν κενά σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ενόψει, ωστόσο, της κρίσιμης ψηφοφορίας ο κ. Θεοδωράκης απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων να συνειδητοποιήσουν την εθνική ευθύνη τους και να ψηφίσουν τη συμφωνία. «Ο βουλευτής δεν είναι για να παίρνει τον μισθό και να διεκδικεί προνόμια ούτε για να θέλει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας έτσι εμμέσως όσους δεν αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται να παραιτηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή