ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Δραγασάκης: Το «καρότο» και το «μαστίγιο» του κ. Schäuble

g-dragasakis-to-karoto-kai-to-mastigio-toy-k-schauble-2093625

Ανάρτηση στο facebook για τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε και την τακτική που ακολούθησε κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Τσίπρα, δημοσίευσε ο Γ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλύει το πλάνο Σόιμπλε και τις συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα σε περίπτωση εφαρμογής του. Όπως ο ίδιος τονίζει, η Ελλάδα θα φορτωνόταν και σε αυτή την περίπτωση με νέα μνημόνια (απεριόριστης διάρκειας».

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κ. Δραγασάκης:

~ Το «καρότο» και το «μαστίγιο» του κ. Schäuble ~

«Ο κ. Schäuble επανέρχεται σήμερα με την ιδέα της «σύντομης εξόδου από το ευρώ» για την Ελλάδα με την παράλληλη προοπτική «‘κουρέματος’ του χρέους». Λέει λοιπόν ή καλύτερα αφήνει να εννοηθεί, «βγείτε για ένα διάστημα από την ευρωζώνη για να γλυτώσετε από κάποια από τα χρέη σας».
Αυτό είναι το «καρότο», πίσω από οποίο όμως υπάρχει και το «μαστίγιο». Το «μαστίγιο» εν προκειμένω σημαίνει επίσημη χρεοκοπία, σκληρά μνημόνια απεριόριστης διάρκειας, καταφυγή στο «Κλαμπ των Παρισίων» και ατελείωτες δικαστικές διενέξεις με πανσπερμία δανειστών.
Εκεί που πλέον φαίνεται να συμφωνούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θέση που εξαρχής διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση.
Εντός του υφιστάμενου πλαισίου υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας. Αυτές, με επιμονή και μεθοδικότητα, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο υπερασπιζόμενοι το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης».