Φόβοι στο Μαξίμου ενόψει νέας ψηφοφορίας στη Βουλή

Φόβοι στο Μαξίμου ενόψει νέας ψηφοφορίας στη Βουλή

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των 120 θετικών ψήφων είναι το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ν. Βούτσης (Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ). Με τις «απώλειες» που κατεγράφησαν στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, η κυβέρνηση διατήρησε την εμπιστοσύνη 123 εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δηλαδή μόλις 3 πάνω από το όριο που η ίδια η κυβέρνηση θέτει. Η διαπίστωση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό, ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα, την προσεχή Τετάρτη.

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το δεύτερο «πακέτο», αναμένεται ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος, καθώς αφορά, μεταξύ άλλων, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, και είχε στο παρελθόν προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούσε ότι ευνοεί τις τράπεζες έναντι των δανειοληπτών. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, για το οποίο διατυπώνονται φόβοι ότι μπορεί να πυροδοτήσει έντονες«φυγόκεντρες» τάσεις, είναι οι ρυθμίσεις για τους αγρότες. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα των αγροτών ετέθη μετ’ επιτάσεως από μεγάλο αριθμό βουλευτών που εκλέγονται στην περιφέρεια. Εκτιμάται, δε, ότι ο τρόπος που ψήφισαν ορισμένοι βουλευτές στη χθεσινή ψηφοφορία, οι οποίοι δεν τοποθετούνται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, εκκινεί από το γεγονός ότι η εκλογική βάση τους αφορά αγροτικούς πληθυσμούς. Στην κατηγορία αυτή τοποθετούνται οι βουλευτές Ν. Μιχαλάκης (Καρδίτσα), η Ηρώ Διώτη (Λάρισα), ο Δημ. Μπαξεβανάκης (Ηλεία), ο Γ. Ζερδέλης (Λέσβος) και ο Κ. Δερμιτζάκης (Λασίθι).

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί, με ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις, να περιορισθούν οι αντιδράσεις. Ετσι, ήδη έχει γίνει λόγος για την εύρεση ορισμένων αντισταθμισμάτων για τους αγρότες, ενώ αναζητείται φόρμουλα να αλλάξουν κάπως οι διατυπώσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κομματικό στέλεχος, «αν έρθει όπως είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή