Νέο σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Νέο σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να υιοθετήσει νέο σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία με σκοπό να «διατηρήσει των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην “καρδιά” της ατζέντας της Ε. Ε.».

Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για την περίοδο 2015 – 2019.

Πρώτον, χαιρετίζοντας την κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Διατήρηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο επίκεντρο της ατζέντας της ΕΕ», όπως παρουσιάστηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Συμβούλιο εγκρίνει ένα νέο σχέδιο δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία για την περίοδο 2015-2019.

Με το παρόν σχέδιο δράσης, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την υποστήριξη της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου, με βάση το Στρατηγικό Πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και το σχέδιο δράσης 2012-2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση του αντίκτυπου και της συνοχής των δράσεων της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα βασικά ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ενίσχυσε την αποτελεσματικότητά σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πλαίσιο διμερών σχέσεων. Ακόμη, προώθησε με επιτυχία την ανάληψη δράσης σε πολυμερές επίπεδο, και να ενσωματώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την εξωτερική δράση της ΕΕ. Το Συμβούλιο χαιρετίζει επίσης στην ανακοίνωσή του το σημαντικό έργο του Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα, συνοχή και προβολή της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα εκφράζει την πλήρη πολιτική στήριξη για το έργο του.

Στο περιθώριο των σύγχρονων πολύπλοκων κρίσεων και εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, απαιτούνται σύμφωνα με το Συμβούλιο όλο και πιο αποφασιστικές προσπάθειες από την πλευρά της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο δράσης θα πρέπει να επιτρέψει στην ΕΕ να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές με περισσότερο επικεντρωμένες δράσεις, συστηματική και συντονισμένη χρήση των μέσων που έχει στη διάθεσή της, και να ενισχυθεί ο αντίκτυπος των πολιτικών και των εργαλείων της.

Η ΕΕ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάληψη ευθύνης από και σε συνεργασία με τοπικούς θεσμούς και μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών.

Η ΕΕ πρόκειται να προωθήσει τις αρχές της μη διάκρισης, της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών. Η ΕΕ θα διασφαλίσει επίσης μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση συγκρούσεων και κρίσεων, καθώς και την περαιτέρω ενσωμάτωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις εξωτερικές πτυχές των πολιτικών της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη συνοχή των πολιτικών, ιδίως στους τομείς της μετανάστευσης, του εμπορίου και των επενδύσεων, της συνεργασίας για την ανάπτυξη, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή