Δέσμευση Σουλτς για παρέμβαση

Δέσμευση Σουλτς για παρέμβαση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι έχουν ρυθμιστεί ήδη από την Τρίτη οι τελευταίες εκκρεμότητες για το τρίτο μνημόνιο και, συνεπώς, έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, τη στιγμή που πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά της σκληρής στάσης του Βερολίνου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου θα αξιολογηθεί από τους πιστωτές τον προσεχή Οκτώβριο και ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο. «Θα υπάρξει σκληρή αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων τον Οκτώβριο», δήλωσε ο αξιωματούχος. Τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα τοποθετηθούν σε ειδικό λογαριασμό και θα αποδεσμευτούν μόνο μετά την ολοκλήρωση των νέων «δοκιμασιών αντοχής».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε χθες τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι σκοπεύει να καλέσει δημοσίως τη γερμανική κυβέρνηση, τη Βουλή και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να εγκρίνουν τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Θα εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Ο κ. Στουμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προτιμηθεί, όπως επιθυμεί το Βερολίνο, η προσωρινή λύση της χρηματοδότησης γέφυρας, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες αποπληρωμές προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η φινλανδική κυβέρνηση έχει τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης, και πρόσφατα ο κυβερνητικός συνασπισμός έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με αφορμή την έναρξη διαπραγματεύσεων για το τρίτο ελληνικό μνημόνιο. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του συνασπισμού, κ. Τίμο Σούινεν, αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και να αποδεχτεί την ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας για να μη διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα είχε καλέσει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να μην προβάλλει νέες απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες ανησυχούν ότι η συμφωνία για παροχή νέας χρηματοδότησης μπορεί να απειληθεί εξαιτίας των καινούργιων απαιτήσεων της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο κ. Πιτέλα. Το πρώτο από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης που θα κληθεί να επικυρώσει τη νέα συμφωνία θα είναι σήμερα το φινλανδικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή